Президентът Румен Радев определи датата 4 април за провеждане на парламентарните избори у нас. “Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията не са отминали и хиляди хора очакват подкрепа”, каза президентът. “Във време, в което институциите се изпразват от доверие, изборите добиват съдбовно значение”, добави той. “За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условия на пандемия и машинен вот”, отбеляза Радев. “Събитията от миналата година ясно показаха, че българите искат промяна”, каза още Радев. Президентът благодари на всички, които са отговорили на призивите му за консултации. “Очаквам всички институции да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен”, заяви той.

снимка: БГНЕС

Той подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните. “Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина. Видео наблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса на наблюдаване на бюлетините”, добави той. Радев поиска и осветляване на изборната администрация на всички нива. Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да предложи на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на тестване на машините за вота. Радев призова за актуализация на избирателните списъци. “Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства за представителите на изборната администрация е важна стъпка”, посочи още той.

снимка: БГНЕС

“Доводите, че броени месеци преди изборите, не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани”, каза още Радев. “Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност”, допълни той. По думите му кризата изисква час по-скоро легитимен парламент и активно правителство, в същото време и предприемането на адекватни здравни мерки, с което той аргументира избраната дата, която е със седмица по-късно от първоначално анонсираната от него – 28 март.

снимка: БГНЕС

Още преди Нова година държавният глава обяви пред медиите, че не се обмисля отлагане на вота и посочи 28 март като евентуална дата за провеждането му. В началото на януари обаче той започна на “Дондуков” 2 консултации за готовността на държавата да има избори по време на пандемия. Държавният глава се срещна през изминалите дни с представители на здравните власти, здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии.


Share Follow

Leave A Reply