Северна Македония гори пътя си към истината и към ЕС

Омразата при нашите съседи и братя от Северна Македония няма край. По време на забранен заради коронавируса кукерски фестивал в село Вевчани, РСМ, е било запалено българско знаме. По ирония на съдбата поредния акт на омраза срещу корените си, македонците извършват по време на старинен български обичай – кукерството.

Да, това не е акт на държавата Северна Македония, но е последствие от държавната политика в тази страна, която десетилетия насажда агресивна изкуствена омраза сред местното население, което има заложено в ДНК-то си дълбоки български корени.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Тази омраза и настройване срещу България никога не е спирала, даже напротив. В момента, в който се разбра, че България няма да отстъпи срещу историческата истина, управниците в тази държава продължиха с насаждането на омраза. А това изгорено знаме в село Вевчани е само проявата на тази омраза.

И в крайна сметка самите македонци трябва да се запитат кого точно заблуждават с упоритото си противопоставяне на истината и заменянето ѝ с лъжи и омраза? Българите, гърците, ЕС, света? Не, заблуждават само себе си. Вече никой не може да им помогне, освен те самите да си помогнат. Въпросът е дали са дорасли за това?

Имаме си изборна дата и много инат

Вече е ясно, парламентарните избори ще се проведат на 4-ти април. Това съобщи самият президент след две седмици на консултации, умуване и колебания. Разбира се, обявлението на датата дойде с поредната порция силен критицизъм към управляващите, а зрителите на извънредното изявление трябваше да го изслушат, за да разберат кога ще са изборите.

снимка: БГНЕС

В типичния си стил Радев представи България като страна от третия свят, в която демокрация отдавна няма, а положението е повече от трагично. За пореден път постави огромни съмнения в честността на бъдещите избори, въпреки че той бе избран именно по време на управлението на Борисов. Е, явно изборите тогава не са били нечестни?!

снимка: БГНЕС

Датата 4 април дойде след топлата прегръдка, изразяваща любов и прошка между него и Корнелия Нинова. Двамата демонстративно показаха, че са загърбили своите различия в името на социалистическото благо и с надеждата, че неразбориите в партията столетница ще приключат преди предстоящите избори.

снимка: БГНЕС

В началото на двуседмичната си дилема за изборната дата Радев заяви, че иска избори възможно най-скоро, т. е. 28 март. Първият, който го подкрепи за тази дата, може би неочаквано за самия него, бе именно лидерът на конкурентната на Радев и БСП партия ГЕРБ – Бойко Борисов. Малкият капан за мишки, който бе заложил с надеждата да щракне, а управляващите да не се съгласят на ранната дата, не се получи. Това му отне правото и очевидно удоволствието да излезе с още едно гръмко изявление как управляващата “диктатура” бави изборите, за да си разчисти схемите, как България отдавна не е демокрация и става все по-зле.

Така напук и на инат Радев си промени мнението за изборната дата и реши, че може да търпи ГЕРБ на власт още 1 седмица. Явно президентът е преценил в последния момент, че отлагането на изборите с 1 седмица ще спаси хората от коронавируса, който ще приключи с началото на април ?! Дори да не е така, по всичко личи, че нещата на “Дондуков” 2 стават само на инат, а предизборната кампания за Радев отдавна е започнала.


Share Follow

Leave A Reply