Борис Джонсън затвори снощи всички коридори за пътуване без карантина за неопределено време на фона на нарастващата загриженост относно новите щамове на коронавируса, пише британският вестник The Times. Всеки, който пътува до Великобритания от понеделник, ще трябва да представи отрицателен тест за коронавирус, направен през предходните 72 часа, и да се постави в незабавна самоизолация за десет дни.

снимка: Youtube

Научни съветници заявиха, че е „трудно да се предвиди“ кога ограниченията ще приключат, тъй като новите щамове продължават да се появяват, като нанасят потенциално опустошителен удар върху туристическата индустрия. Премиерът каза, че след напредъка по отношение на ваксинациите „това, което не искаме да виждаме, е всичко, което е постигнато да бъде разрушено с пристигането на нов щам, който вреди на ваксините“. Възникнаха обаче въпроси защо той не е действал по-рано, а лейбъристите твърдят, че забавянето на затягането на граничните ограничения излага животи на риск.

Новите ограничения, влизащи в сила от 4 часа сутринта в понеделник, означават спиране на всички останали безкарантинни коридори за пътуване. След като ваканционните пътувания вече са забранени, решението ще засегне бизнес-пътуванията и завръщащите се емигранти. Повече от 50 държави с ниски нива на инфекции с новия коронавирус са в списъка с коридори за пътуване, но в момента само девет допускат британци.


Share Follow

Leave A Reply