Джо Байдън положи клетва като 46 президент на САЩ. “Заклевам се тържествено да спазвам Конституцията на САЩ. Нека Господ да ми е на помощ”, каза той, слагайки лявата си ръка на Библията, която държеше неговата съпруга Джил. “Ние се заклеваме да минем напред заедно и сплотени, да помагаме на най-бедните сред нас. Духът на всеки един от нас може да помогне на всеки, който се нуждае… Това е същността на американския патриотизъм. Молим се за нашия нов президент. Господи дай му сили, да има мъдростта да управлява народа си”, заяви пастор Лео О’Донован, който закле новия стопанин на Белия дом. Пастор О’Донован е провел опелото при погребението на Байдън-младши, който почина от рак през 2015 г. След изпълнението на химна. Първа положи клетва вицепрезидентът Камала Харис. Тя се закле да спазва Конституцията на САЩ и завърши с думите: “Бог да ми е на помощ”.

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията. Ден на история и надежда. С увереност да обновим, защото Америка е изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес ние честваме триумфа не на кандидат, а на кауза. А каузата е демокрацията”, бяха първите думи от речта на новия американски президент.„Хората и тяхната воля бяха чути. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи!”, допълни Байдън. „На тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, ние пак сме една неделима нация пред Бог. Ние предприехме един мирен преход на властта, както през последните векове, по нашия американски начин, по един смел, оптимистичен начин. Ние знаем каква нация можем да сме и ще бъдем”. „Току-що положих свещена клетва. Американската история не зависи от всеки поотделно, а от всички нас. Ние сме добри хора и през вековете, независимо през какви препятствия и войни сме преминавали, успяхме да стигнем далеч. Да, има още какво да постигнем и да свършим много. Трябва да възстановим, оздравим, строим. Малко хора в нашата история са имали по-трудна задача и по-трудни времена, в сравнение с тези, в които живеем в момента”.

WASHINGTON, DC – JANUARY 20: U.S. President Joe Biden delivers his inaugural address on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2021 in Washington, DC. During today’s inauguration ceremony Joe Biden becomes the 46th president of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Байдън изтъкна, че е наясно, че има разделение, домашно насилие и крайни политически сили в страната. Обяви намерение да се бори с тях. „Вече 400 години чуваме призиви за справедливост и ние няма да се бавим повече. Ще откликнем на този зов”, добави той. „За да преодолеем тези трудности и възстановим душата на Америка, имаме нужда не само от думи, но и от най-трудно постижимото в една демокрация – единство”, каза в речта си новият президент. Байдън говори и за коронавируса, като изтъкна многото човешки жертви, загубените работни места и затворените бизнеси: „Ще преодолеем смъртоносния вирус. Ще предложим медицинска грижа за всички”. Президентът посочи, че душата му е в това да обедини Америка и населението. Затова призова всеки американец да се присъедини към неговата кауза. Враговете, по думите му, са гневът, екстремизмът, беззаконието, насилието, болестите, безработицата.

„За да можем да се борим с тях имаме нужда от единство. Чрез него ще постигнем много и ще поправим злините”, смята Байдън. Той обърна внимание и на първата жена вицепрезидент Камала Харис. „Хиляди протестиращи се опитваха преди време да спрат жените, които се бореха за правото си на глас. В момента обаче имаме първата цветнокожа жена избрана за вицепрезидент”, заяви Байдън. Новият президент благодари на всички, които са го подкрепили. Обърна се обаче и към останалите: „На тези, които не ни подкрепиха, ще кажа: „Слушайте ме, когато говоря оттук нататък, преценете ме. Ако след време пак не сте съгласни с мен – добре, това е демокрацията, това е Америка. Това, че не сте съгласни, не означава, че трябва да се разединим. Аз ще бъда президент на всички американци”, обеща Байдън. За минута мълчание и молитва към жертвите на пандемията призова той, като негов първи акт като президент. „Приятели, живеем във времена на изпитания. Станахме свидетели на атака срещу демокрацията и истината, изправени сме пред вирус, пред неравенство, системен расизъм и криза с климата. Америка трябва да намери начин да се справи с тези проблеми”, призова Байдън.

Във финалните си думи Джо Байдън се закле, че винаги ще бъде честен с народа, ще отстоява конституцията и демокрацията. „Ще дам всичко, което мога, за вас. Няма да мисля за власт, а за възможности. Ще отстоявам интереса на обществото. Заедно ще напишем новата американска история – на надежда, а не на страх, на единство, а не на разединение, на светлина, а не на мрак. Нека това да е историята, която ни води и вдъхновява”, завърши новият американски президент.


Share Follow

Leave A Reply