Единственият жив опозиционер в Русия, който оцеля след жестоко отравяне, за което обвиненията падат върху руските специални служби, Алексей Навални продължава да “бърка в здравето” на изживяващия се като цар руски президент Владимир Путин. Навални направи немислимото за мнозина – реши да се върне в родината си. Очевидно, изключително смел акт, при положение че рискува живота си.

снимка: “Инстаграм” на Алексей Навални

Случаят с Навални нажежи страстите геополитически. За някои отявлени опоненти може би най-голямато петно върху над 20-годишното управление на Путин в Русия е именно това- неуспешния опит за физическото отстраняване на опозиционера. Случаят се прочу в цял свят, а истинското лице на диктатора в Кремъл излезе на светло, след като Навални хитро успя да подлъже един от изпълнителите на отравянето да издаде операцията.

Провокацията срещу Путин продължи и с тържественото му връщане в Русия, където все по-събуждащия се руски народ бе готов да го посрещне като герой. И тук “царят” в Кремъл направи втората си грешка. Нервите му не издържаха и арестува опозиционера още в момента на стъпването му на руска земя.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Навални задейства следващия си ход като един истински Гари Каспаров на руското шахматно поле. Публикува разследване със снимки от многомилиардния дворец на “цар” Путин на брега на Черно море. Естествено, всичко се отрича до безкрай от официалните руски органи, но по всичко личи, че и последната капка международен авторитет на “стареца в бункера”, както го нарича Навални, се срина.

снимка: YouTube, Навални

След скандалните събития Алексей Навални ще остане в историята, а репресията срещу него и разкритията му провокираха вълна от негативни реакции от цял свят. Това е удачен момент да си “сверим часовниците” и в нашата мила родина, особено толкова близко до важните парламентарни избори.

Тишина. Това е точната дума за реакцията на нашия политически елит, с някои малки изключения. От официалната власт единствено министър-председателят Бойко Борисов пусна официално изявление, с което осъжда събитията в Русия, което доведе до подигравателна реакция от руската власт.

Къде обаче е държавният глава Румен Радев в цялата ситуация? Човекът, който обожава изказванията и позициите, подозрително мълчи по случая. По същия начин, по който мълчи всяка година, когато се възпоменават жертвите на комунизма. По същия начин, по който мълчи всеки път, когато се случва нещо скандално с етикет “Путин”.

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова
Снимка: Пресцентър БСП

Какво се случва и с неговата партия БСП? Явно и те нямат какво да кажат по въпроса. Партията, която е известна с това, че безрезервно подкрепя режимите в Русия, още от самото си създаване преди над 100 г. Партията, чиито симпатизанти гордо носят ликовете на “цар” Путин и си мечтаят за негов модел на управление в родината ни. Партията, която си е лепнала етикет “социалисти”, а открито подкрепя един диктат в Русия, който няма нищо общо със социализъм, а по-скоро с фашизъм.

И трябва сериозно да се замислим какво се случва в България, след като президент и най-голяма опозиционна партия, член на ПЕС, не виждат нищо нередно в събитията в Русия, не виждат нищо нередно в опитите за убийства и репресия над опозицията, не виждат нищо нередно в това властта да се разпределя от самозабравил се диктатор сред олигарси милиардери и същият този диктатор да има златен палат, достоен за абсолютен монарх от миналото.

снимка: БГНЕС

Същите тези български политици твърдят, че са демократи и борци срещу корупцията, мафията, олигархията и диктатурата в България. Или говорят каквото им изнася, или са пълни лицемери, облекли се в овчи кожи, чакайки удобен момент да свалят демократичните си маски и да разкрият истинските си лица. А този момент ще дойде след 4-ти април.


Share Follow

Leave A Reply