Без заведения поне месец. Ще издържи ли браншът?

Здравният министър продължи извънредното положение в страната с още 3 месеца и категорично отказа заведенията да се отворят на 1-ви февруари. Категоричният отказ на Ангелов се оправдава с новия и много заразен щам на вируса във Великобритания. Той все още не е стигнал при нас, но ще дойде.

Обясненията на властите са логични, но нещо друго не е логично. Каза го и Ицо Хазарта в пост в социалните мрежи. Защо заведенията са проблем, а магазините за кредити, играчки и мебели не са? И под заведения не трябва да разбираме дискотеките, а ресторантите. От кога ресторантите станаха най-големият проводник на заразата? Нима са по-заразни от хипермаркетите, огромните магазини за играчки, спортни дрехи и мебели, в които софиянци се редят на километрични опашки?

снимка: БГНЕС

Поради тази причина, ресторантьорите са готови на гражданско неподчинение и отваряне на ресторантите от 1-ви февруари. Дали ще се случи, предстои да видим, но все още не е късно да се стигне до някакъв компромисен и условен вариант, стига властите да имат желание. Вариантът с 50% запълненост, повече разстояние между масите, вечерен час и други лимити със сигурност ще ограничат опасността от заразата и ще подпомогнат поне частично за спасяването на десетки малки бизнеси в страната.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайно време е да си кажем горчивата истината – най-големият проводник на заразата в Европа са училищата, а не ресторантите. Втората вълна започна именно след започването на учебните години през септември. Колкото и важно да е образованието, колкото и неефективно да е онлайн обучението, може би е редно да направим тази жертва и децата да не се връщат по училищата, за да може да опазят учителите, родителите, бабите и дядовците си.

Електорални нагласи без промяна

Последните проучвания на “Галъп” за предстоящите избори показват един електорален застой. ГЕРБ пак са водеща партия, БСП пак са втори, трети са “Има такъв народ” на Слави Трифонов, които завзеха мястото на “Обединени патриоти”, а четвърти са ДПС. Данните за пореден път ни показват, че влизаме в едни избори, в които партиите с твърдо ядро ще са печеливши, с едно изключение – партията на Слави.

снимка: “Няма такава държава”

По всичко личи, че пандемията направи хората по-предпазливи в своя избор и няма да видим много по-различен от сегашния парламент. Разбира се, има още 2 месеца до изборите и всичко се случва, но по върховете едва ли ще видим сериозно разместване.

Новата партия “Има такъв народ” има най-големи предпоставки за спад на избирателите. Особено ако ситуацията с коронавируса не се е подобрила до тогава и избирателната активност е извънредно ниска. Слави Трифонов залага изключително много на подкрепата на хората, които не гласуват. Ако те се изплашат от коронавируса и не отидат до изборните секции, неговият резултат ще спадне двойно.

снимка: “Няма такава държава”

Друг фактор е и представянето на предизборните дебати. Вече видяхме как Бойко Борисов спечели дебат срещу Слави на негов терен в студиото на бившото му предаване. Тогава Дългият отнесе редица подигравки за пасивното си поведение. Е, сега ще му се налага да влезе в телевизионни дебати със всички опитни политици по телевизиите. Ако при всички дебати се представя така, то отливът на гласове му е в кърпа вързан.

“Демократична България” пък показа, че е способна на ритуално самоубийство с редица скандални изказвания, последното от които на ген. Атанасов. В скандално интервю по бТВ той заяви, че допуска коалиране с БСП и Цветанов. Тяхната електорална подкрепа е в низходящо ниво и до изборите нищо чудно да достигне стандартните си ниски нива от твърдия си електорат.

снимка: БГНЕС

Като цяло ни очакват едни избори без големи изненади, а по-интересното и важното ще е това, което ще се случи след тях. Тогава ще станем свидетели на нарушаване на принципи и обещания, защото в тази ситуация почти всички отричат да се коалират с други, но след изборите няма да имат друг адекватен ход. Ще се получи неудобната ситуация, в която или ще трябва да се нарушават принципи, или държавата да остане без кабинет в тежка ситуация и да отидем на нови избори.


Share Follow

Leave A Reply