Органите на реда в Нидерландия задържаха 25 души и глобиха над 3600 за нарушения на вечерния час, обявен в страната от събота с цел борба срещу разпространението на коронавируса. Това съобщи днес Нидерландската телевизионна и радиокорпорация (НТК), предаде ТАСС. “Хората бяха задържани за насилие срещу полицейски служители или отказ да си отидат вкъщи”, посочи телевизията.

снимка: БГНЕС

Вечерният час обхваща времето от 21.00 до 04.30 ч. местно време. Тогава хората могат да се движат из улиците само в извънредни случаи. Тези, които отиват на работа или се връщат, трябва да носят специално разрешение, подписано от работодателя. Продължават работа обаче спешните служби и службите за доставка на храна по домовете. Разрешено е също да се разхождат кучета, но само от един член на семейството. Вечерният час е въведен в страната за пръв път от Втората световна война насам. Нарушителите се глобяват с 95 евро.

снимка: БГНЕС

Близо 80 процента от хората, спрени за проверка, са показали всички необходими документи, удостоверяващи, че имат право да се намират навън, съобщи полицията. Телевизията съобщи за проблеми само в някои селища. В град Урк например стотина младежи обикаляли с коли пристанището по време на вечерния час, а по-късно бил подпален местен център за тестване за коронавируса. Полицията задържала двама заподозрени и наложила десетки глоби. В град Стейн стотина младежи излезли навън късно вечерта, за да протестират срещу вечерния час, пуснали силна музика, пиели алкохол и скандирали из улиците лозунги, обвинявайки властите в диктатура. Задържани били 14 души.


Share Follow

Leave A Reply