“Оптимистичният вариант е около 1,5-2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се, в това число и руска, и китайска”, каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от “Астра Зенека” за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

По думите на проф. Кантарджиев спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се обяснява със запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и “хората да останат само с една поставена доза”. Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи Кантарджиев. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

снимка: БГНЕС

“Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората”, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветряването на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото на април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки. “Някаква формула ще се намери за разхлабване на мерките за ресторантите. Нощните заведения трябва малко да почакат, но за ресторантите се обсъждат някои възможности, стига да се осигурят някои мерки. Най-важното е подготвящите храната, както и разнасящите храна и напитки да бъдат с предпазни средства и да ползват дезинфектанти. Най-важно е и разстоянието – да не се допускат много хора на близко разстояние и да говорят високо“, заяви Кантарджиев.

снимка: pixabay

„Поради новия щам не очаквайте мерките да са със силно разхлабване и отваряне на много заведения. Решенията ще бъдат много предпазливи и стъпкови. Дай Боже, обстановката да е такава, че затваряне с КПП-та и вечерен час да нямаме. Когато мерките се вземат навреме, обикновено са ефективни и нещата започват да се нормализират”, отбеляза той.


Share Follow

Leave A Reply