По данни от изминалата нощ задържаните в цяла Русия на акциите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални са 3134 души. Това съобщи независимият медиен проект ОВД-Инфо, според който това е рекорден брой за времето на работата му. Най-много са задържаните в Москва – 1201 души, на второ място е Санкт Петербург с 471 души, предаде „Нюзру“. Десетки протестиращи са задържани и в Новосибирск, Казан, Воронеж, Сочи, Ставропол, Омск, Нижний Новгород, Владивосток, Курск, Якутск, Хабаровск, Уфа, Комсомолск наАмур, Самара, Барнаул.

снимка: БГНЕС

Предишният рекорд по арести е от акциите срещу корупцията в страната през юни 2017 г., когато в цяла Русия са били задържани 1769 души. Сред задържаните вчера бе и съпругата на Навални Юлия, но снощи бе съобщено, че тя е освободена.

снимка: БГНЕС

САЩ и Канада, също както и ЕС преди това, осъдиха арестите и призоваха за освобождаването на демонстрантите. От своя страна руското МВнР обвини посолството на САЩ в Москва в намеса във вътрешните работи на Русия и поощряване на протестите. „Посолството на САЩ в Москва не за първи път демонстрира пренебрежение към дипломатическите норми и правила, активно публикувайки в социалните мрежи съобщения в подкрепа на несъгласуваните (с властите – б.р.) протестни акции в руски градове“, се посочва в съобщение на руското външнополитическо ведомство.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply