Китайски спасители успяха да извадят на повърхността единадесет от 22-мата миньори, затрупани след експлозия преди 14 дни в златна мина в северната провинция Шандун, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Кадрите показаха първия от спасените при изваждането му от мината. Мъжът беше изведен с черна превръзка на очите, изключително отслабнал и веднага бе откаран в болница. През следващите няколко часа на няколко пъти бяха изкарани още десетима миньори от различни галерии на мината, като междувременно спасителите продължават да поддържат контакт по телефона с останалите, затрупани на 580 м дълбочина, и вече успяват да им доставят храна, вода и дрехи.

снимка: БГНЕС

Първият спасен днес миньор се е намирал в сектор по-близо до повърхността. Един от спасените е ранен, но на кадрите се вижда, че другите се движат без чужда помощ. Смята се, че при експлозията на 10 януари, докато мината още се строеше, е загинал един човек. Шахтата на мината е блокирана на 350 м под повърхността от 70 тона отломки. Спасителите прокопаха допълнителни шахти с цел да комуникират с оцелелите.

снимка: Xinhua News Agency

Според представители на местните власти, цитирани от АП, разчистването на срутванията може да отнеме още две седмици. С това са ангажирани над 600 спасителни работници. През това време ще се прокопават още допълнителни шахти, по които да се достигне до оставащите под земята десетима души. Твърди се, че те са в добро физическо състояние и спасителите от вчера успяват да им доставят храна и вода. Мениджърите на мината са задържани, защото са се забавили над 24 часа, преди да съобщят за инцидента. Причината за експлозията не се съобщава.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Спасители извадиха телата на деветима затрупани миньори в златна мина в Китай

Leave A Reply