“Като приятел на България и Северна Македония Гърция ще се опита да улесни разрешаването на разногласия по всеки начин, по който това е възможно”, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас в интервю за “Евронюз”, цитирано от МИА.

 

В интервюто ръководителят на гръцката дипломация изтъкна подкрепата на страната за европейската перспектива на региона. “След Солунския дневен ред Гърция твърдо вярва в европейската перспектива и на Западните Балкани, и конкретно сега за Северна Македония и Албания. И тъй като сме приятели и на България, и на Северна Македония, ние ще се опитаме да улесним решаването на техните различия по всеки начин, по който можем. Ние вярваме, че имаме общо бъдеще заедно, всички страни на Балканите”, заяви Дендиас за “Евронюз”.

Попитан дали Гърция ще поеме конкретна инициатива по този въпрос, външният министър на Гърция каза, че “инициатива е много силна дума”, добавяйки, че страната е приятел на всички и се опитва да бъде полезна на всички.  Но отново трябва да кажа, че трябва да гледаме към голямата картина, а голямата картина е бъдещето на Балканите в Европейския съюз, подчерта Дендиас.


Share Follow

Leave A Reply