Президентът на Мианмар Вин Миин и лидерът на „Националната лига за демокрация“, лауреатът на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чи, бяха задържани. Говорител на управляващата партия „Мьо Нюн“ определи ситуацията като опит за военен преврат.  Армейската телевизионна мрежа Myawaddy съобщи, че военните са обявили извънредно положение за една година. То е подписано от вицепрезидента на страната Мин Све, обявен от военните за временно изпълняващ длъжността държавен глава на Мианмар. В същото време, както се посочва в съобщението, властта в страната е прехвърлена в ръцете на главнокомандващия въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн.

снимка:БГНЕС

 По данни на Reuters военните са обяснили, че решението за обявяване на извънредно положение е взето поради „фалшифициране на току-що проведените парламентарни избори“. Въоръжените сили обявиха планове за провеждане на избори след края на извънредното положение и сформиране на ново правителство, съобщи китайската информационна агенция Xinhua. По предварителни данни са задържани около 30 души, включително представители на Централния изпълнителен комитет на управляващата партия, депутати и членове на правителството.

снимка: БГНЕС

Интернет връзката в страната работи с прекъсвания, каналите на държавната телевизия са изключени. Асоциацията на банките обяви, че всички финансови институции в страната са временно затворени, обяснявайки решението с лоша интернет връзка.  Страницата на Аун Сан Су Чи в социаланата мрежа „Фейсбук“ призовава хората да се противопоставят на преврата.


Share Follow

Leave A Reply