Остават два месеца до изключително важните парламентарни избори в страната. Едни избори по време на тежка пандемия и финансовите последици от нея. На фона на тези условия България има крещяща нужда от стабилно управление след изборите, което да може да продължи борбата с коронавируса и щетите, които нанася.

снимка: БГНЕС

Както при всички други избори и при тези настроенията в политическите формации са – всеки срещу всеки. Всяка партия отрича възможни коалиции, но истината е, че когато минат изборите, ще дойде моментът, в който все някой ще трябва да предаде принципите си, за да бъде в управлението.

Какви са възможните варианти пред всички партии, за които социолозите твърдят, че ще са част от новия парламент?

ГЕРБ

Управляващата партия със сигурност няма да има възможност за съставяне на самостоятелно правителство. Тоест, ако искат нов мандат ще трябва да се коалират. Най-логичният им бъдещ е настоящият съюзник – Обединените патриоти, с които са в коалиция вече 4 години. Според социолозите обаче Патриотите едва ще влязат в новото Народно събрание. Тоест ГЕРБ ще има нужда от трети партньор. Там вече е предизвикателството за партията на Борисов.

снимка: БГНЕС

От една страна, логичният избор е Демократична България като друга дясна формация в страната. Те обаче отричат всякакви коалиции с ГЕРБ и с поведението си показват, че партията на Борисов е техният основен враг.  Всички знаем, че подходът на градската десница бе същия и преди години и въпреки това се коалираха с ГЕРБ и сформираха правителство.

Една широка, стабилна и изненадваща коалиция по немски модел би била ГЕРБ-БСП. Колкото и нереално да звучи, винаги може да се оправдае като обединение в името на България. Поведението на БСП в последните години под ръководството на Корнелия Нинова ги характеризира като бледа опозиция, на моменти дори удобна за управляващите. Румен Радев изпъкна като по-голям опозиционер на ГЕРБ от Корнелия Нинова. Тези факти още повече създават почва за широка коалиция между двете най-големи партии.

Другите опции са партията на шоумена Слави Трифонов и ДПС. Трифонов от години е изцяло критичен към ГЕРБ и Бойко Борисов, но с оглед на ситуацията е крайно непредсказуем и е възможно, когато влезе в парламента да направи завой в посока ГЕРБ, освен ако няма вече друга предварителна договорка. ДПС, от друга страна, са коварен избор. Борисов винаги е отричал коалиция с ДПС. Подобен съюз през април би значел сериозен отстъп от принципите на партията и бъдещ спад в електората.

БСП

БСП така и не съумява да намери себе си по време на управлението на Корнелия Нинова. Президентът Румен Радев сякаш измести прожекторите към себе си и се превърна в ядрото на българската опозиция, заедно с Демократична България. Тази тенденция показва, че партията столетница няма шанс да е първа политическа сила.

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Това ги поставя пред възможността единствено за съставяне на нова тройна коалиция. Това може да стане с дългогодишния им коалиционен партньор ДПС и с “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Шоуменът отрича подобен сценарии, но на няколко пъти му е подхвърляна тази идея. Добрите му отношения с Ахмед Доган също биха изиграли роля при подобна коалиция.

Друг възможен коалиционен партньор би бил “Демократична България”. На пръв поглед безпринципна коалиция между бивши комунисти и анти-комунисти, но логиката говори друго. Действията и изказванията на лидерите на градската десница в последните години показват техния афинитет към една подобна безпринципна коалиция. А и подобно обединение вече имаше при изборите за кмет на София.

Има такъв народ (ИТН)

Партията на Слави Трифонов ще е новият фактор в парламента. Всички социологически агенции й дават или трето, или четвърто място. В последно време има лек спад в подкрепата, но тя няма да повлияе значително. Поведението на шоуменът е непредвидимо. Той отрича коалиции с почти всички. Очевидно се надява на по-широка подкрепа от предявената от социлозите.

снимка: БТВ

Подозрителното мълчание на Трифонов относно ДПС в последните години, както и топлите му взаимоотношения с Ахмет Доган при посещенията му в “Шоуто на Слави”, създават почвата за една коалиция. Тя ще търси своя трети партньор в лицето на БСП и Мая Манолова, ако влезе в парламента.

снимка: “Няма такава държава”

При всички положения Слави Трифонов рискува да наруши принципите си, с когото и да влезе в коалиция в новия парламент. Това може да го превърне в новия Бареков, който както бързо набра подкрепа, така и бързо я загуби.

Демократична България (ДБ)

ДБ е партия, която няма как да надскочи себе си и да се превърне в масова. Тя винаги ще бъде бутиковата партия на хората с висок стандарт от големите градове. Самото поведение, реторика и политика на лидерите й не позволяват разширяване на електората. Поради тази причина те отново са на ръба на влизане в родния парламент.

снимка: БГНЕС

С тяхното остро противопоставяне, те рискуват да нарушат принципите си на 100% при влизане в коалиция. Така си подредиха картите, че за тях няма правилна коалиция. ГЕРБ е техният основен опонент, въпреки че са другата дясна партия. БСП са партньор, който няма да бъде одобрен от електората им, въпреки, че ген. Атанасов допуска подобни действия. ДПС са невъзможен партньор, особено за Христо Иванов, който дебаркира пред Сараите на Доган през миналото лято. Партията на Слави Трифонов е вариант, но недостатъчен, за да са на власт. Подобни са и Обединените патриоти.

Обединени патриоти

Каракачанов и Симеонов спешно трябва да намерят нови партньори за изборите, защото рискуват да останат извън парламента. Техният електорат е силно разколебан, поради наличието на новата патриотична формация “Има такъв народ”. Част от техния вот може да бъде откраднат и от АТАКА, ВОЛЯ и Възраждане.

Въпреки крайните си възгледи, Патриотите имат много отворени врати пред себе си и само една залостена. ДПС – невъзможният партньор за тях. Подобна абсурдна коалиция е в рамките на научната фантастика, нито ДПС ще го позволят, нито самите патриоти.

снимка: Flagman.bg

 

Всички други партии са възможен техен партньор. Разбира се на първо място е досегашният им партньор ГЕРБ. Въпреки това Каракачанов умело държи добрия тон и с БСП. Със Слави Трифонов имат множество пререкания на принципна основа, но не е невъзможно те да бъдат изгладени. С Демократична България имат спор относно европейските политики и отношението към Северна Македония, но отново това са принципни спорове, които могат да се разрешат.

БГНЕС

При всички случаи резултатите от тези избори ще поставят всички партии в изключително неудобна позиция, в която изборът ще е между власт и принципи. Ако всички изберат принципите ни очаква една спирала от избори и политическа нестабилност в най-неподходящия момент. Електоралният опит досега обаче показва, че все някой ще загърби принципите си. Въпросът е кой ще бъде?


Share Follow