Радев – четири години в кампания за нов мандат

В Деня на почит към жертвите на комунизма “обединителят на нацията” Румен Радев не каза нито дума по темата. За сметка на това той тържествено обяви намеренито си да се кандидатира за нов мандат. Подчертано самонадеяно, той озаглави речта си “Послание за нова България”. Под официалното заглавие, силно наподобяващо на познатата ни “Алтернатива за България” на БСП, обаче прозираше единствено “Желание за нов мандат”, което се оказа същинската цел на изказването му.

А това желание за нов мандат си личи още от встъпването му в длъжност преди 4 години. Няма лошо да имаш политически амбиции, но може би г-н Радев не си е избрал точната професия. Президентът трябва да е обединител на нацията, да загърби пристрастията си и да прилага обективност в думите и действията си. Радев 4 години се държи като лидер на БСП, който се бори за парламентарни избори от широката трибуна на “Дондуков” 2.

Очевидно по този начин Радев или изпълнява поръчка на партията си за силна подкрепа за парламентарните избори, или целите му надхвърлят пределите на парламентарната република и по-скоро навяват мисли за президентска република по модела на известни “демокрации” като Русия и Турция.

При всички случаи Радев, жена му и съветниците му много бъркат, ако си мислят, че с тази четиригодишна предизборна кампания ще успеят да повишат електоралната си подкрепа на президентските избори.

Два месеца преди изборите. Формулировки за безпринципни коалиции.

Остават два месеца до изключително важните парламентарни избори в страната. Едни избори по време на тежка пандемия и финансовите последици от нея. На фона на тези условия България има крещяща нужда от стабилно управление след изборите, което да може да продължи борбата с коронавируса и щетите, които нанася.

снимка: БГНЕС

Както при всички други избори и при тези настроенията в политическите формации са – всеки срещу всеки. Всяка партия отрича възможни коалиции, но истината е, че когато минат изборите, ще дойде моментът, в който все някой ще трябва да предаде принципите си, за да бъде в управлението.

снимка: БГНЕС

Електоралния опит показва, че шансът никой да не отстъпи от позициите си е почти нищожен. Тоест сме на път да видим едни невъзможни на пръв поглед коалиции. И тук трябва да се запитаме какво значат принципите в родната политика? Значат ли нещо изобщо или това е само една предизборна маска, която при първата възможност за власт пада?

снимка: БТВ

Всеки е принципен и всеки е против всеки, докато не дойде ред да се сформира кабинет. В миналото сме ставали свидетели не на една безпринципна коалиция, а на много. Най-запомнящата се обаче беше тройната коалиция, в която видяхме как комунисти се коалират с монархисти и етническа партия на репресирани от БКП. Възможно ли е да видим нещо толкова контрастно и след 2 месеца? Напълно възможно е, при положение, че ще влязат нови играчи като Слави Трифонов. Друг е въпросът дали ние като граждани ще позволим подобна безпринципна формулировка.

Разединени патриоти

По-малкият партньор в настоящото правителство обяви, че ще се разцепи за пореден път и ВМРО и НФСБ ще се явяват по отделно на изборите. Коалиция “Обединени патриоти” отдавна не е толкова обединена, след като изключиха партията на Волен Сидеров АТАКА. Сега обаче коалицията се разпада напълно.

снимка: БГНЕС

Кой печели от това? Никой. Историята ни учи, че политическите разцепления не водят до нищо добро за инициаторите им. Най-добрият пример за това е т. нар. “градска десница”, която непрестанно се разделя и събира в един безкраен цикъл, който ги държи на прага на парламента при всички избори.

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, снимка: БГНЕС

Ясно е, че водеща в коалицията беше ВМРО и тя има най-много поддръжници. Ясно е и, че Валери Симеонов не е най-кроткия коалиционен партньор, а буйният му нрав нанесе на патриотите не една и две щети от площада с майките, та чак до Слънчев бряг. Ако обаче амбицията на войводите е да са в следващия парламент, то те определено трябва да търсят подкрепа, защото сами едва ли ще успеят.

Красимир Каракачанов

Самостоятелно явяване на партията на вътрешния министър би могло да се тълкува и като подготовка за евентуално тактическо отстъпление – дори и да не достигнат 4-процентната бариера за влизане в следващото Народно събрание, ВМРО със сигурност ще получават субсидия дори извън парламента – нещо, което не би се случило, ако загубят депутатските си места, явявайки се в коалиционен формат.

В крайна сметка, прекомерното самочувстие и самоувереност понякога могат да изиграят неприятна шега. Особено по време на избори.


Share Follow

Leave A Reply