Нови коалиции със стари муцуни

Парламентарните избори наближават, а с тях абсурдите в родната политика стават все повече и повече. Любов по сметка е определението за новите коалиции, които се оформиха в последно време. Целта е ясна – влизане в новия парламент, но в този случай целта не винаги оправдава средствата.

Първата нова “сватба” в родната политика е между добре познатата Мая Манолова и т.нар. “Отровно трио”, които протестираха през изминалата година с лозунг “Мутри вън” по столичните улици. Е, Мая Манолова трябва да е доволна, най-после успя да пробие и да убеди някой да я вземе за коалиционен партньор.

Дали обаче протестиращите против мутрите си намериха точния човек? Очевидно, когато са взели решението за коалиция с Манолова, са получили прословутата българска политическа амнезия, която някой би казал, че е по-опасна дори от коронавируса. Внезапно са забравили за връзките на Мая Манолова с братя Галеви и с Ковачки. Забравили са и катехизисната ѝ реплика: “Аз предложих Пеевски”, която гордо заявяваше в подкрепа на тогавашните си съпартийци и партньори от БСП и ДПС. Забравили са и за яростнта ѝ подкрепа за проваленото правителство на Пламен Орешарски, което доведе до фалит на КТБ и наистина масови протести в страната. Очевидно са забравили и за пресните ѝ снимки от Дубай, където се срещна с Васил Божков.

За избирателите остава само да решат за себе си дали “Отровното трио” наистина е придобило внезапна политическа амнезия, или просто самите те нямат нищо против връзките на Мая Манолова със съмнителни бизнес фигури. Все пак да не забравяме и за техния другар по протести Христо Иванов, който получи сърдечни поздрави от Маджо насред протестите на Орлов мост.

снимка: БГНЕС

Другата нова коалиция със стари муцуни е между НФСБ и ВОЛЯ, или по-скоро да ги наречем новите “Патриоти”. Брак по сметка номер 2 се базира на простата математика на българската социология – заедно сме по-силни. Очевидно Валери Симеонов е имал желанието за коалиция с Марешки отдавна, но ВМРО са били против. Сега, когато ВМРО решиха да се явяват самостоятелно, нищо не спира Валери Симеонов да пристъпи към нова патриотична коалиция.

Има един проблем обаче. Математиката пак не излиза, а коалиция НФСБ-ВОЛЯ едва ли ще успее да премине бариерата за парламента. Липсва им третото звено, което имаха по време на предните парламентарни избори. Очевидно то няма да е ВМРО, но възможно ли е да станем свидетели на третата поредна сватба между старите познайници Валери Симеонов и Волен Сидеров?

Проблемите за БСП продължават

БСП също се регистрираха за изборите в коалиция със старите си партньори – партия на българските комунисти. Поради каква причина има такава партия, въпреки наличието на партията майка на комунистите БСП, не е ясно. Така обаче позитивните новини за Корнелия Нинова приключват.

снимка: БГНЕС

 

БСП се намира в може би най-тежкия си период, а проблемите в столетницата сякаш извират с всеки изминал ден. Очевидно на социалистите не са им нужни врагове, те се справят достатъчно добре с това и сами. Корнелия Нинова все по-трудно задържа лидерството си, а авторитетът ѝ сред социалистите е все по-слаб.

Ударите върху БСП в последно време идват от… БСП. Евродепутатът от БСП Елена Йончева директно обвини Корнелия Нинова в задкулисна договорка за коалиция с ГЕРБ след изборите. Без каквито и да е доказателства, но може би на женска интуиция. БСП-Пловдив тотално отказва да се съобразява с централното управление на партията заради скандала с влиятелния пловдивски бизнесмен Гергов, а парламентарни отцепници създадоха алтернативна социалистическа партия.

Единствено една изборна победа би укротила нажежените до максимум страсти в БСП. Такава обаче не посочва нито една социологическа агенция. Така ситуацията пред Корнелия Нинова изглежда все по-сложна, а верен път не се вижда. Очевидно председателският ѝ пост отдавна е изстинал и нищо чудно след изборите да видим промяна в партията столетница.


Share Follow

Leave A Reply