Опашки, простиращи се на няколко километра, се образуваха на чешките пътища, водещи към границата с Германия, след като Берлин обяви съседната страна за рискова зона заради нов вариант на коронавируса и въведе отново проверки за преминаващите. На магистрала Е55/Д8 между Прага и Дрезден опашката от камиони тази сутрин достигаше до град Усти над Лабем.

снимка: БГНЕС

Полицията спираше шофьорите, преди да им позволи да влязат в тунела, предаде ДПА На магистрала Е50/Д5, водеща към Нюрнберг, опашката от камиони достигна над 20 км, по данни на пътната администрация. Вчера Германия въведе вчера забрана за влизане от Чехия и от австрийската провинция Тирол поради опасения за пренасяне през границата на по-заразни варианти на коронавируса. Изключение се прави за ключови работници, които трябва да преминават през границите, включително шофьорите на камиони, както и за германски граждани и хора с разрешително за пребиваване. Те трябва да се регистрират онлайн и да представят на границата отрицателен тест за коронавирус, направен преди най-много 48 часа.

снимка: БГНЕС

В отговор на забраната чешките власти подобриха капацитета си за извършване на тестове в регионите край границата, отбелязва ДПА. Чехия е ключова част от веригата за доставки на много германски фирми. Някои производители на автомобили вече предупредиха, че ограниченията може отново да доведат до спиране на работата на заводите.


Share Follow

Leave A Reply