Дела трябват, а не думи

Честваме 148 години от една черна дата в българската история – обесването на Aпостола на българската свобода Васил Левски. На тази дата един български патриот, отдаден изцяло на отечеството си, показа пътя към безсмъртието. Светлият му образ, дела и завети остават завинаги в съзнанието на българите, но дали всички ние следваме примера му?

За съжаление, век и половина по-късно думите превъзхождат делата и то най-вече сред родните политици, които имат амбицията да управляват държавата, за която мечтаеше Левски. Всъщност Левски мечтаеше за “чиста и свята република”. За съжаление, днес нашата република не е нито толкова чиста, нито толкова свята. И това се дължи именно на факта, че болшинството от политиците ни наблягат повече на думите и по-малко на делата.

В навечерието на поредните съдбоносни за родината ни избори, отново сме свидетели на много обещания, закани, упреци, нападки и скандали – думи, думи, думи! Всичко това трябва да се материализира в дела след изборите, но дали това ще се случи?

В заветите, които ни е оставил безсмъртният Левски, се крие ключът към бъдещето на родината ни. Всичко, което Левски е завещал като мисли и идеи е толкова просто, ясно и конкретно казано сякаш е говорел на различен език от повечето наши политици.

От нашите политици се очаква само и единствено да вникнат в тях, да ги приемат за свои и да ги материализират в политиките си. Защото е най-лесно да говориш за Апостола и да се сещаш за него по повод, а след това да забравиш и да не следваш заветите му. Точно затова нека тези простички думи “дела трябват, а не думи”, да бъдат призив към всички, които имат амбицията да станат част от бъдещото управление на България.

COVID-19  или амнезия преди изборите

Пандемията постави света пред взимането на важни избори. Същата е ситуацията и в България. Това е поредното нещо, което разедини нацията. Първо, на хора, които не вярват във вируса и такива, които вярват, после в хора, които не вярват в мерките срещу него и такива, които вярват и последно в такива, които вярват във ваксините и такива, които не вярват.

снимка: БГНЕС

Сега обаче демокрацията изисква своето и трябва да излезем да гласуваме на парламентарни избори. Един особен и непредсказуем вот по време на пандемия. Специалистите твърдят, че навлизаме в трета вълна от бум на заразените в страната и то само месец преди изборите. Опасният коронавирус определено може да окаже влияние върху избирателнaта активност, но има още един опасен вирус, който върлува в страната ни в продължение на дълги години, който е още по-опасен по време на избори.

снимка: БГНЕС

Политическата амнезия. Това е вирус, за който, за съжаление, все още не сме открили ваксина. Особено опасен е преди избори, когато населението масово забравя всичко добро и лошо, което е направено в последните десетилетия. Единственият лек срещу тази амнезия е постоянното напомняне, аналитичното мислене и обективен поглед над ситуацията. И ако ние като нация искаме да излезем от този порочен кръг, е нужно час по-скоро да го надмогнем и преодолеем.


Share Follow

Leave A Reply