Основният съд в Скопие произнесе днес окончателните присъди по така наречения процес Монструм за жестоко убийство на петима души край Смилковското езеро през 2012 г., предаде агенция МИА. Трима от обвиняемите – Алил Демири, Африм Исмаилович и Агим Исмаилович бяха намерени за виновни по обвинения в тероризъм и осъдени на доживотен затвор. Обвиняемите Фейзи Азири и Хаки Азири бяха намерени за виновни за съучастие в убийство и осъдени съответно на 15 и 9 години затвор. Съдът освободи от обвинения шестия подсъдим по делото Сами Люта заради недостатъчно доказателства за обвиненията му в тероризъм.

Шестимата бяха съдени по делото Монструм за убийството на четирима тийнейджъри и един рибар край Смилковското езеро близо до Скопие на 12 април 2012 г. Обвинението поиска съдът да нареди задържане на осъдените в ареста до привеждане на присъдата в действие. Подсъдимият Фейзи Азири покани главния прокурор на държавата Любомир Йовески и главния прокурор за организирана престъпност Вилма Русковска да го посетят в затвора и да му представят доказателствата за организирането на престъплението, за организаторите, изпълнителите и техните съучастници.

Шестима души бяха осъдени на доживотен затвор по този случай на първа инстанция. В края на 2017 г. Върховният съд отмени присъдите и върна делото за преразглеждане. По време на произнасянето на присъдите съдът беше поставен под засилена полицейска охрана – в съдебната зала и пред сградата. В залата присъстваха роднини на подсъдимите и на жертвите. Халил Демири и Африм Исмаилович избягаха в Косово и досега не са екстрадирани.


Share Follow

Leave A Reply