Европейският съюз ще предприеме правни действия срещу Обединеното кралство заради решението му да удължи гратисния период за контрол на храните между Великобритания и Северна Ирландия. Ход, който Брюксел счита за “нарушение” на търговското споразумение за Брекзит, предава Euronews.

снимка: locative.net

Решението на Великобритания представлява “нарушение” на разпоредбите на Протокола от Северна Ирландия съгласно споразумението за Брекзит между ЕС и Великобритания и “задължението за добросъвестност” по това споразумение. За да се избегне твърда граница на остров Ирландия и да се запазят условията на Споразумението от Разпети петък, протоколът позволява на Северна Ирландия да се придържа към определени правила на ЕС.

Това обаче причинява търкания между Демократичната юниионистка партия (ДЮП) и правителството на Обединеното кралство относно необходимостта от митнически декларации и някои проверки на стоки, влизащи в Северна Ирландия от остров Британия. Правителството на Обединеното кралство реши в сряда да удължи до 1 октомври гратисния период за спорния контрол на земеделските продукти между Великобритания и Северна Ирландия, за да позволи на бизнеса да се адаптира към новите договорености след Брекзит.

 


Share Follow

Leave A Reply