Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски държави заради препълнените си болници с пациенти с коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Чехия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС, в която броят на новите случаи на COVID-19 постоянно нараства заради по-заразния британски вариант на вируса.Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви в сряда, че съседна Германия е предложила десетки легла за лечение на чешки пациенти с ковид. Той каза, че 19 от леглата са готови веднага да приемат пациенти.

снимка: БГНЕС

Швейцария е заявила готовност да поеме 20 пациенти от Чехия, включително транспорта им, съобщи още Хамачек.Във вторник Чехия съобщи за нови 16 642 случая на COVID-19 – четвъртият най-висок брой новозаразени в страната от началото на пандемията. Рекордните над 8000 пациенти с коронавирус се нуждаят от хоспитализация.Няколко болници в западната част на страната, която е близо до границата с Германия, в централна Чехия около столицата Прага и в Пардубицка област, източно от Прага, не могат да приемат повече пациенти и нуждаещите се от хоспитализация бяха транспортирани в други болници в страната. Към момента не е ясно кога може да стане прехвърлянето на пациенти от Чехия в чужбина, отбелязва АП.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни каза, че правителството е одобрило план за мобилизация на лекари от доболничната помощ. “Трябва да мобилизираме всичките си ресурси”, каза здравният министър и определи ситуацията като “критична”. Една от последните мерки на правителството е масово тестване на работещите в частни фирми. Компаниите с над 250 работници започнаха масовите тестове вчера, а в петък ще се включат и фирмите с най-малко 50 служители. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек каза, че се планира същата мярка и за бюджетните служители.Броят на новите случаи за период от 14 дни в Чехия достигна 1120 на 100 000 души население, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В страната с 10,7 милиона жители са потвърдени близо 1,3 милиона заразени и почти 21 000 души, починали с коронавирусна инфекция.


Share Follow

Leave A Reply