Комсомолците станаха капиталисти

Месец преди важните парламентарни избори продължаваме да си говорим за политическата амнезия като сериозен проблем в българското общество. Проблем, който се проявява най-вече по време на избори, когато вълкът се пременя в овча кожа за пореден път, а ние като граждани пак се връзваме.

Андрей Луканов // БТА – Петър Ганев

Поради тази причина периодичното припомняне на схемите, грешките и безпринципните деяния на политиците в България е полезно за нас като избиратели. И когато си припомняме как се докарахме до това положение, е редно да започнем от началото – в началото на Прехода, когато комсомолците изведнъж станаха капиталисти, комунистите – банкери, борците – бизнесмени, агентите – ченгета, а БКП – БСП.

Черната дупка на Прехода е един задълбочен поглед върху най-ранните схеми на Прехода, които бавно доведоха до фалита на банковия сектор в България.

Радев откри предизборната кампания от връх Шипка

По повод Деня на освобождението на България президентът Румен Радев неофициално откри предизборната кампания за своята партия БСП. Всъщност неговата предизборна кампания не е спирала, сега просто навлезе в заключителната си фаза. Вживял се като истински опълченец, “обединителят на нацията” възкликна от връх Шипка, че властта е забранила на хората да честват 3-ти март.

Ген. Румен Радев и Корнелия Нинова
Снимка: Пресцентър БСП

Очевидно за президента забраната на официални тържествени събития в България и по света заради пандемията от коронавирус са равнозначни на забрана на празник. Нещата, разбира се, не стоят така и всеки българин успя да отпразнува важната дата от историята ни.

Снимка: Елизабет Еленкова

Въпреки празника, Радев отново реши да не се държи като президент и обединител на нацията, а да превърне поредното празнично събитие в своя партийна трибуна.

Когато освободителят ти има нужда от освобождение

И когато говорим за Румен Радев и неговите желания да се представя като защитник на свободата на словото и демокрацията в България, няма как да не обърнем внимание и на положението в неговата любима Русия.

снимка: Pixabay

За съжаление, страната, която някога ни освободи, днес е под поредното робство под формата на диктат, който не позволява различното мнение, свободата на словото и демокрацията. Ситуацията с Навални е просто последният пример от десетки за това как режимът на Путин не търпи опозиция, а способите му в голяма степен напомнят за ерата на Сталин и неговото мото: “Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем”.

Навални е просто един от малкото случаи, в които политиката на Путин “няма човек, няма проблем” се провали и сега цял свят става свидетел на истинското лице на Кремъл. Лице, от което най-много страдат обикновените руснаци. Потомците на тези, които се бореха за българската свобода през 1878 година, сега имат крещящата нужда от освобождение.

Ситуацията в Русия само може да ни върне в българската реалност, където имаме един президент, който се възхищава на режима на Путин, но също така нарича себе си борец за демокрация, човешки права и свободни медии. Лицемерно нали?


Share Follow

Leave A Reply