Европейският съюз ще настоява Съединените щати да разрешат износа на милиони дози ваксина за COVID-19 на AstraZeneca, докато Брюксел се бори за преодоляване на недостига на доставки, съобщи „Файненшъл таймс”. 27-членният ЕС също така иска Вашингтон да осигури свободния поток от пратки с ключови съставки на ваксините, необходими за европейското производство, се казва в информацията на вестника. “Вярваме, че можем да работим заедно със САЩ, за да гарантираме, че ваксините, произведени или бутилирани в САЩ за изпълнение на договорните задължения на производителите на ваксини с ЕС, ще бъдат изцяло изпълнени”, цитира „Файненшъл таймс” позицията на Европейската комисия.

снимка: БГНЕС

Страните от ЕС започнаха ваксинация в края на декември, но се движат далеч по-бавно от другите богати държави, включително бившата страна членка Великобритания и САЩ. Длъжностните лица обвиняват за бавния напредък забавените доставки от производителите. Европейската комисия и Италия тази седмица блокираха пратката с коронавирусната ваксина на AstraZeneca, предназначена за Австралия, след като производителят на лекарства не изпълни ангажиментите си по договора с ЕС. Англо-шведският производител на лекарства е подложен на обстрел в ЕС заради забавените доставки на ваксини за 27-членния блок, който поръча 300 милиона дози до края на юни.

„Работим денонощно, за да подобрим доставката и да се надяваме да отговорим на очакванията за второто тримесечие“, заяви изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сориот пред депутатите от ЕС на публично изслушване през февруари. ЕС планира също да разшири схемата си за разрешаване на износа на ваксини за COVID-19 до края на юни, съобщиха двама източници от ЕС пред Ройтерс в четвъртък. Съгласно схемата компаниите трябва да получат разрешение, преди да изнасят препарат срещу COVID-19 и може да им бъдат отказани искания за износ, ако не спазват ангажиментите си за доставки към ЕС.


Share Follow

Leave A Reply