Третата вълна е на път да стане цунами

Третата вълна на коронавируса вече се разгаря с пълна сила, а с всеки следващ ден положението в болниците става все по-критично. Лошото е, че в този момент хората са крайно изморени от всичките рестрикции, ограничения и забрани. Много е трудно в един такъв момент да мотивираш хората да продължават да спазват мерките. Още по-трудна е ситуацията за бизнеса, който до голяма степен вече е пред фалит или едва издържа в ситуацията. Да, помощите от държавата помагат, но те не могат да продължават вечно.

Всичко това нажежава напрежението в държавата до максимум, но е редно всеки от нас да разбере, че никой няма изгода от това. Няма световна конспирация срещу ресторантите, няма конспирация срещу българите и няма радващи се от ситуацията, в която сме всички ние. И под всички ние разбираме целия свят.

снимка: БГНЕС

Разбира се, когато говорим за недоволство и проблеми, свързани с решенията за овладяване на третата вълна, трябва и да погледнем в чуждата паница. Оказва се, че в България, въпреки всичките проблеми, хората все още понасят сравнително добре ограниченията. За сравнение в много западни страни има масови протести. Всичко това се дължи на факта, че в страната ни никога не е имало крайни мерки и винаги се е държала известна либералност. Сега обаче положението е различно. С британския щам ситуацията изглежда повече от критична, а третата вълна е на път да се превърне в истинско цунами за здравната ни система.

“Няма такава партия”. Къде е Слави?

Половината предизборна кампания мина, а Слави Трифонов и неговите кандидати за депутати все още не са се появявали в национален ефир, където да комуникират с избирателите своята визия за България и да влязат в дебат със своите политически опоненти. Партията “Няма такава държава”, която после бе прекръстена на “Има такъв народ”, може би трябва отново да си смени името. Би й подхождало най-много да се казва “Няма такава партия”.

снимка: “Няма такава държава”

От какво ги е страх бъдещите народни преставители, да излязат в национален ефир и да представят идеите си? Защо се притесняват да влязат в спор с опонентите си? Най-вероятно ги е страх да не се изложат. Още по-лошото е, че ред колегията от сценаристи на Слави Трифонов отказва да комуникира визията на партията дори със собствените си партийни членове. Подобни сигнали от възмутени представители бяха подадени на няколко места в България. Разбира се, по команда след това бяха забранени всякакви публични изяви на членове на партията.

Така цензурата в партията на Дългия стана пълна и все повече изглежда, че в нея силните ще са не интелигентните и образовани хора, които са на 5-10 място в листите, а Слави Трифонов и неговите сценаристи. Всичко друго ще е пълнеж и опаковка.

Няма такава партия в нормална демократична страна, която да отказва категорично да представи идеите си пред избирателите. Особено когато това е партия, на която социлозите дават трето място в бъдещия парламент. Няма такава държава, в която това да се приема за нормално, но очевидно има такъв народ, който въпреки това ще гласува за партията на Слави Трифонов и неговите сценаристи без да са чули нито една негова идея.

Съдби на кръстопът в кралското семейство

Във Великобритания драмата около кралските бегълци достигна скандални измерения, а ситуацията все повече прилича на епизод от риалити предаване като “Съдби на кръстопът”. Целият свят стана свидетел на скандалите в кралското семейство, като те опряха до темата с расизма, която е толкова деликатна в Западния свят днес.

Меган Маркъл индиректно обвини кралската фамилия в расизъм към своето дете и цвета на кожата му. Това е скандал от ново измерение, което е невиждано в кралската фамилия преди. Въпросът е докъде ще се разрастне той? Възможно ли е да станем свидетели на краят на ерата Елизабет II и рокади на кралския трон?

При всички случаи бягството на принц Хари и скандалното интервю при Опра ще имат дългосрочен ефект както върху имиджа на британския кралски двор, така и върху монарха, независимо кой е той – брат му, баща му или баба му.


Share Follow

Leave A Reply