Разкриха производство на фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение в гр. София. За това съобщиха от прокуратурата. Направени са необходимите претърсвания и изземвания. Задържани са за 72 часа и са повдигнати обвинения на мъж и жена. Не са осъждани, нямат криминални прояви. Вероятно те са чст от по-голяма престъпна организация. Мъжът е работил на трудов договор във висшето учебно заведение като печатар. Все още не е ясно дали ръководството на университета е било наясно с дейсността.


„Задържани са 4 млн. долара и 3 600 000 евро. Това е една от най-големите намирани суми. Сериозна работа, поздравления”, заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с органите на МВР и СГП. Очаква се по-късно на брифинг да бъде съобщена повече информация относно разкритото престъпление. Работата по случая е започнала преди няколко месеца след постъпила информация за лица, занимаващи се с изготвяне на неистински парични знаци на територията на столицата. Сформирани са били съвместни екипи от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и „Икономическа полиция“ в СДВР. В резултат на предприетите действия по разследването на престъплението извършителите са били установени – 49-годишният И.Н.  и 54-годишната Д.А. Двамата работели като печатари.

При условията на неотложност са били извършени претърсвания и изземвания на три адреса в гр. София. Разследващите са открили множество вещи, относими към престъпното деяние – около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.

И.Н. и Д.А. са били привлечени в качеството на обвиняеми за изготвяне и държане на неистински парични знаци в големи количества. Към настоящия момент са разпитани свидетели, изготвена е експертна справка относно истинността на иззетите банкноти и са назначени експертизи. С постановление на наблюдаващия прокурор И.Н. и Д.А. са задържани за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 


Share Follow

Leave A Reply