Годините на приватизация – втората черна дупка на прехода

В месеца преди важните парламентарни избори продължаваме да си говорим за политическата амнезия като сериозен проблем в българското общество. Проблем, който се проявява най-вече по време на избори, когато вълкът се пременя в овча кожа за пореден път, а ние като граждани пак се връзваме.

Поради тази причина периодичното припомняне на схемите, грешките и безпринципните деяния на политиците в България е полезно за нас като избиратели. Черната дупка на прехода е един задълбочен поглед върху най-ранните схеми на прехода, а втората част на този анализ ни разказва за годините на приватизацията и следващия етап на големите схеми.

автор: Георги Гоергиев – Джони // БУЛФОТО

Дори след краха на БСП и Жан Виденов, новото правителство на Иван Костов мигновено е погълнато от гравитационно поле, извън което дори светлината не може да пробие. Приватизацията продължава да е на практика законна, но законът се използва повратно. Подобно на частици, потънали в черна дупка насред времепространството, остатъците от държавните предприятия и активи биват разбивани на малки частици и губят естествения си вид, за да попаднат по-късно раздробени и неразпознаваеми в избрани частни ръце.

Сред най-значителните схеми от управлението на Иван Костов и ОДС, с подкрепата на ДПС, е разпродаването на “Кремиковци”, авиокомпания “Балкан”, “Нефтохим” АД, известното пристанище “Росенец”, управляваното от Корнелия Нинова предприятие “Техноимпекс”, както и много други по-малки предприятия. Общото при всички тези сделки? Освен, че всички водят до ощетяване на българската държава и народ, спомагат и за забогатяването на много единици хора, някои от които и до ден днешен тровят българската държава. Поради тази причина именно сега е подходящото време за припомнямето им, за да може когато отидем пред урните на 4-ти април да ги избегнем.

Третият локдаун е факт. Надеждата е да е последен.

На извънредна пресконференция здравният министър Костадин Ангелов обяви официално нов десетдневен локдаун. Третата вълна на коронавируса не ни пощади, а с нея неизбежно дойдоха и поредните рестрикции. Появяват се обаче някои мнения на надежда.

Редица експерти по света, а и у нас твърдят, че дните на пандемията са преброени, а третата вълна на бум от заразени най-вероятно ще бъде последна. Бизнесът е този, който най-много иска да повярва на тези прогнози, но засега те са само прогнози, а реалността е друга.

За пореден път трябва да стиснем зъби и да се опитаме да излезем от тази ситуация с минимален брой жертви. Не така стои обаче положението със стотици бизнеси в България, които са на ръба на тотален фалит.

Расизъм в Северна Македония

Това, което се случи с македонския кандидат за Евровизия Васил Гарванлиев е повече от скандално и определено показва защо решението на България да наложи вето е правилно. Младият изпълнител от Струмица е на път да бъде изваден от конкурса за европейски песни, а Северна Македония да остане без участник, само защото в клипа му има арт инсталация в бежаво (!), зелено и червено, която наподобява българското знаме.

Това извади на показ най-дълбоките комплекси в част от македонските политици и граждани със силно пробити мозъци от близо вековната сръбска пропаганда в страната. Нещо повече, Васил дръзна в чуждоезично предаване да признае българското си самосъзнание, което грешно е наричано “произход” от българските медии. Всички македонци са с български произход, но не всички имат българско самосъзнание.Това смело признание му донесе още повече гняв от “северномакедонците” и започна петиция за отстраняването му.

В духа на европейските ценности това поведение на нашите братя от повардарието крещи само едно: расизъм, расизъм, расизъм! Расизъм и дискриминация срещу всеки, който се чувства българин в тази страна. И е много важно нашите политици да го направят на проблем и то да бъде чуто в Европа, за да могат нашите партньори да разберат, защо точно Северна Македония не е готова за ЕС. Защото не може страна-членка на ЕС да дискриминира свободното мислене и самосъзнание на една голяма част от населението си. Не може и да забранява участието на свой кандидат на Евровизия, само защото се чувства българин! В изминалите издания на Евровизия Северна Македония е изпращала певци от ромски, албански и сръбски произход и не е имало проблем с това. Сега обаче има проблем?


Share Follow

Leave A Reply