Край на 44-тото Народно събрание

През тази седмица редовния мандат на 44-тото Народно събрание официално приключи. Сега наред са редовните избори, които ще отлъчат новите 240 народни представители. Мнозина специалисти, анализатори и опозиционери не вярваха, че този паламент ще завърши пълните си четири години, а още по-малко с това парламентарно мнозинство. Навярно и от мнозинството са имали някои съмнения през дългия четиригодишен период. Каквото било, било. Всички погледи са отправени към близкото бъдеще.  Но с какво ще се запомни отминалия парламент?

снимка: БГНЕС

На първо място с тежката задача да взима важни решения за борбата със световната пандемия, която вече втора година мори България. Депутатите бяха принудени да влязат в 21-ви век и да използват модерни средства за дистанционни заседания. Голяма част от тях и преболедуваха коварната зараза, имаше и жертви.

снимка: БГНЕС

Като едно истинско отражение на народа и този парламент изобилстваше от скандали, обиди, нападки и разцепления. Най-голямата партия ГЕРБ се раздели със своя парламентарен лидер Цветан Цветанов, коалиционният им Обединени патриоти партньор се раздели с АТАКА, а Волен Сидеров отиде в Столичния общински съвет. Обединените патриоти се запомниха най-вече и с факта, че в по-голямата част от времето бяха “Обидени патриоти”. Обидени на партньорите си от ГЕРБ, обидени на народа, обидени на опозицията, но най-вече обидени един на друг. Въпреки това те съумяха да се запазят поне частично заедно, което беше и причината кабинета и НС да издържат в пълен мандат.

снимка: БГНЕС

Опозицията- по-разединена от всякъде. Водещата опозиционна партия всякаш се скри в сянката на издигнатия от тях президент Румен Радев. Корнелия Нинова се доказа като слаб лидер и не съумя да мобилизира съпартийците си около нея. Това доведе и до разцепление в парламентарната им група.

ДПС както винаги лавираха в свой интерес и в зависимост от ситуацията, докато техният почетен председател си почиваше край бреговете на Росенец. Най-малката партия в парламента ВОЛЯ следваше реториката на своя ексцентричен лидер Веселин Марешки- сами срещу всички, но от време на време. Постепенно ВОЛЯ прие ролята на трети коалиционен партньор, а сега се вля в преформатираните патриоти.

снимка: БГНЕС

Като цяло този парламент ни даде и много и малко. Много шоу и скандали и малко градивни дискусии, водещи до обединителни решения.

Шпионски скандал епизод пореден

Поредният шпионски скандал с руско участие разтърси България. Снимки, доказателства, намеса на властите, дипломатически скандал и обвинения от София към Москва. Стигна се и до съд, а по думите на главния прокурор, един от шпионите се е опитал да избяга. Какво обаче различава този случаи от всички останали до този момент?

снимка: www.thedailybeast.com

Международният отзвук. Да, този път шпионският скандал стигна до международната сцена и всякаш западните политици осъзнаха, че случващото се от десетилетия в България всъщност ги засяга пряко.

“Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност”. Екатерина Захариева. 

НАТО най-после осъзна, че България не е Троянският кон на Русия, а по-скоро шпионска цел за руските тайни служби за извличане на ценна информация.

снимка: БГНЕС

“Подкрепяме усилията на България срещу руския шпионаж”. Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

И когато говорим за Троянски кон, е редно да помислим, защо тези шпионски скандали се появиха през последните години? Защо преди това нямаше подобни? Има два отговора, като и двата не говорят добре за българската национална сигурност. Единият е, че преди това Русия просто не е имала нужда от шпиони, за да достигне до желаната от тях информация, а просто са я получавали от свои български сътрудници с достъп до нея. Другият вариант е, че шпиони е имало, просто българските органи не са си вършили работата, и/или не са искали да я вършат.

Изводите от последният шпионски скандал са, че дори България някога наистина да е била “Троянски кон” на Русия в НАТО и ЕС, то днес вече категорично не е. И този факт вече е ясен и на нашите партньори на запад.


Share Follow

Leave A Reply