“Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, канасюбиги”- надпис от 9. век на великия български владетел и строител на тогавашна България върху колона, сега намираща се в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. В зората на 21 век желаещите да стъпят в обувките на Омуртаг и да станат строителите на нова България бяха много, но действията им и последиците от тях не са достойни да седят гордо на една своеобразна нова Омуртагова колона. Деянията на политиците в първите години на 21 век трябва да се помнят, но по-скоро като част от тъмните страници на историята ни- част от черната дупка на прехода, която в продължение на три части вече разглеждаме. Започнахме от зората на демокрацията, когато комсомолците станаха капиталисти, преминахме през “бърза, пълна и необратима приватизация на предприятията” в края на 90-те и продължаваме с новия век и новите напразни надежди. И както в началото на онази приказка от 9-ти век, така и тук, историята започва с един български владетел. Дотук приключват приликите.

снимка: БГНЕС

 

Годината е 2001, датата 6-и април, а Царят се завърна на политическата шахматна дъска. “За 800 дни ще променя живота ви”. С това гръмко обещание точно преди 20 г. Симеон II Сакскобургготски влезе в българската политика. И наистина…Царят промени живота ни, но не по начина, по който очаквахме.

Костовото управление докарва българите до поредното отчаяние, а комунисти и антикомунисти се оказват еднакво разочаровани. Точно в този момент като в една истинска приказка за царе и герои нашият Симеон II се появи на бял кон, а народът припознва в него новият спасител. При проведените на 17 юни 2001 г. редовни парламентарни избори за 39-о НС управляващата дотогава партия ОДС получава 18,18% от вота на гласоподавателите, а почти половината от участвалите в гласуването (42,74% или 120 депутатски места) дават гласовете си за царската партия НДСВ. Резултатът на движението не е познат от нито една социологическа агенция, което очевидно тогава се заформя като “традиция” сред тях, продължаваща и до ден днешен.

снимка: kingsimeon.bg

Егото на загубилия бивш премиер Иван Костов и ОДС водят до категоричен техен отказ за коалиция с царската партия, което от своя страна води до събития, които дават своето отражение и до ден днешен. В управлението на България, като коалиционен партньор, влиза Движението за права и свободи на Ахмед Доган. В правителството влизат като независими и двама министри, подкрепени от БСП. Действия, които дават своето отражение в дългосрочен план. На първо място, ДПС успява да натрупа достатъчен капитал и сила в следващите 4 години, за да се превърне в незаобиколим фактор в българската политика. На второ място, на българската политическа сцена изгряват фигури, които играят важна роля и до ден днешен. Фигури като Бойко Борисов, който е назначен за главен секретар на МВР и по този начин стартира политическата си кариера. Ирена Кръстева става директор на Държавния спортен тотализатор, назначена от царския министър Васил Иванов-Лучано. Тогава започна и звездната политическа кариера на сина й Делян Пеевски, който оглавява младежката организация на НДСВ. В края на 2001 година КТБ на Цветан Василев за първи път е обявена за най-динамично развиваща се банка на годината.

Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски, снимка: БГНЕС

Въпреки някои безспорни успехи на кабинета “Симеон II” като растящия БВП на страната, приемането на България за член на НАТО през 2004 г. и подписването на договора за членство в ЕС през 2005 г., тяхното управление става и символ на редица скандали. Корупцията, станала синоним за правителството на Иван Костов, за съжаление не е изкоренена от управлението на НДСВ, а напротив- тя се разраства. По време на управлението на Сакскобургготски се рестартира “АЕЦ Белене” и се слага началото на руските енергийни проекти, което поставя под съмнение геополитическата ориентация на България. Зародишът на руската енергийна политика в България е последователно подкрепяна от най-големия съюзник на Русия в България- БСП и техният тогавашен лидер Георги Първанов. Съмнителната политическа линия на тогавашния кабинет продължава и с осуетяването на продажбата на Булгартабак на стратегическия западен инвеститор в лицето на British American Tobacco. Царското правителство продава 65% от БТК  в съмнителна сделка за едва 230 млн. евро на регистрираната във Виена “Вива Венчърс”, собственост на американския инвестиционен фонд “Адвент Интернешънъл”. Една от водещите фигури в кабинета на Симеон Сакскобургготски – финансовият министър Милен Велчев прави противоречивата сделка с външния дълг, като обръща част от облигациите от долари в евро, а последващите промени във валутния курс костват стотици милиони оскъпяване на дълга.

Същият този Милен Велчев става действащо лице в т. нар. “Яхтен скандал”, при който финансовият министър, министърът на транспорта Пламен Петров и депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски са (според медиите) на яхта в Монако заедно с по-късно определяния като един от тримата най-големи контрабандисти в България Иван Тодоров – Доктора, показно разстрелян в София през 2006 г. Това е и първото пряко доказателство за контакт между това правителство и подземния свят. Факт, който само затвърждава впечатлението, че създадените по времето на Луканов и БСП “мутри” и незакачани от правителството на Костов, продължават да впиват пипалата си в устоите на българската държавност.

Язовир “Цанков камък”, снимка: БГНЕС

Когато говорим за черната дупка на прехода няма как да не споменем за прословутия язовир “Цанков камък”. Неговото начало е дадено на 29 април 2004 г. от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Мегапроектът за язовир, водноелектрическа централа и обходен път – е бил планиран за 220 млн. евро, а накрая струва на данъкоплатците почти половин милиард евро. А лидерът на ДПС Ахмед Доган се “прочува” като философ-хидроинженер с хонорар от 1,5 млн. лв, получен от един от българските изпълнители на проекта. Според експерти в сектора цената за проекта е необосновано скъпа- цели 6 пъти повече от цената за АЕЦ “Белене”. За само 80 мегавата мощност държавата дава близо 1,5 млрд. лв  “Цанков камък” бе започнат от правителство на НДСВ и ДПС и рязко оскъпен под ръководството на БСП и кабинета “Станишев”.

Когато говорим за бившата комунистическа партия тук е моментът на нейния последен “звезден” миг в българската политика. Неоправданите големи очаквания, корупцията, връзките с подземния свят, съмнителните сделки и проекти на правителството на НДСВ водят до сериозен спад в доверието към партията на Симеон II. През 2005 година българите избират БСП за първа политическа сила, а НДСВ получава едва 725 314 гласа или 58 места. Случва се немислимото, след преговори, които продължават повече от месец, Симеон Сакскобурготски влиза в коалиция с ДПС и БСП – наследникът на партията, която го изгонва от страната, убива чичо му и хиляди българи и поругава гроба на баща му. Кабинетът е с мандат на ДПС, а премиер е Сергей Станишев. Решенията се взимат от Царя, Доган и Станишев. Симеон Сакскобургготски оправдава решението за коалицията с твърдението, че едно по-широко представителство ще направи влизането в ЕС по-вероятно. ДПС и до ден днешен не са обяснили на избирателите си съюзите си с партията, която е виновник за Възродителния процес и репресиите над българските мюсюлмани. Тази безпринципна коалиция остава в историята с името “Тройната коалиция”.

снимка: БУЛФОТО

Царят се оказва прав, България влиза в ЕС през 2007 г., но не заради успехи на “Тройната коалиция”, а заради авторитета му в Западна Европа, подпечатан с договор от неговото правителство през 2005 г. Бившият цар и премиер години наред обикаля европейските столици и убеждава лидерите в ЕС, че България трябва да стане член на Съюза, въпреки че корупцията, обирите, показните убийства и безнаказаността се ширят в родината ни.

Новото правителство на Станишев бързо показва истинското си лице. През 2006 се заражда първият голям скандал – аферата с “Топлофикация София”. През април директорът на дружеството, Валентин Димитров (наричан от медиите Вальо Топлото), е отстранен от поста, а в началото на юли е и арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци в размер на над 10 млн. лв. Кметът на София Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката от БСП Румен Овчаров си разменят обвинения по случая. През декември са арестувани още хора от ръководството на дружеството. Името на Овчаров е замесено в скандала по две причини – първо защото като министър на икономиката има свои представители в управлението и второ защото в публичното пространство се появява писмо от Димитров, в което той търси помощ от “Р. Овч.”. В текста пише следното: „Какво стана и с помощта от страна на Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!“ Писмото е писано от килията на Вальо Топлото. Още тогава хора от БСП потвърждават, че на всички им е била известна близостта между двамата.

снимка: БГНЕС

В началото на 2007 г. бившият лидер на БСП Георги Първанов е преизбран на втори тур за президент. През лятото на същата година Комисията по досиетата установява официално неговата принадлежност към ДС в периода 1989 – 1993 г., като става ясно, че Първанов изрично е демонстрирал желание за сътрудничество под псевдонима агент “Гоце”. Това разобличава Първанов в лъжа, защото по време на предизборната си кампания за втори мандат той изрично декларира, че не е знаел, че работи за тайните служби. Нещо повече, Първанов става изразител на политиката за реабилитирането на кадрите на Държавна сигурност. Назначава десетки сътрудници на ДС в президентската администрация. По време на двата си мандата като президент на България той издава укази за назначаване на общо 98 посланици, сътрудници на комунистическите тайни служби. През 2010 г. влиза в конфликт с правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ) и отказва предложението на кабинета да издаде укази за предсрочно отзоваване на над 40 действащи по това време български посланици, разкрити от комисията по досиетата като сътрудници на комунистическите тайни служби.

снимка: БГНЕС

Пълната власт, която придобива партията наследник на БКП – БСП, води и до логичен нов завой на страната ни на изток. Година след официалното ни приемане в ЕС, по инициатива на Георги Първанов се подписват цели 8 споразумения с руския президент Владимир Путин в областта на енергетиката, образованието, културата. Путин е топло посрещнат от властта на посещението си в София, а Първанов остава в историята с прословутото си изказване за “големия енергиен шлем” с Русия, визирайки трите договора за петролопровода “Бургас – Александруполис”, АЕЦ “Белене”, газопроводът “Южен поток”. Големият шлем се оказва поредната черна дупка, погълнала милиарди, но останала и до ден днешен неосъществена. Руските енергийни проекти, освен че са с ощетяващи за България клаузи, поставят под съмнение и геополитическата ни ориентация, което драстично намаля доверието на западните страни към България. По това време за пръв път се появява и терминът България- Троянския кон на Русия в ЕС.

снимка: БУЛФОТО

Само година след началото на управлението си правителството на “Тройната коалиция”, начело със Станишев, е изправено пред нови проблеми. Не са усвоени част от европейските фондове, задълбочава се кризата в образованието, съдебната система и селското стопанство. Скандалите в енергетиката, обвиненията в корупция на висши държавни и общински служители, неразкритите икономически и политически убийства намаляват популярността на управляващата тройна коалиция. През месец август 2007 г. са сменени ръководителите на най-проблемните според българското общество и европейските комисии министерства – правосъдие, икономика и енергетика. Два месеца по-късно страната е обхваната от най-мощната стачна вълна в историята си. В продължение на близо два месеца не работят над 30% от българските училища. Причината за стачката са както закъснелите реформи в образованието и неефективната законова база, така и високата годишна инфлация (над 11% до март 2008 г.). Тогавашният министър на финансите от БСП Пламен Орешарски разговаря с министъра на просветата Даниел Вълчев, като без да подозират, че пред тях има работещ микрофон, двамата обсъждат какво да предприемат. Така Орешарски изтървава превърналата се в унизителна за българските учители фраза „Дай да разваляме седенката!“, след което двамата министри открито обсъждат намерението си да размотават преговорите. Скандалният запис се излъчва по всички телевизионни канали, става популярен и сред интернет потребителите. Въпреки безпрецедентния гаф, нито един от двамата министри не подава оставка.

Последователните действия на българския президент и кабинета “Станишев” тотално подкопават доверието на ЕС, като през 2008 г. се стига до първото спиране на три европейски програми за България за над 200 млн. евро. Събитие, което очевидно се налага като запазена марка за БСП и ДПС, защото при следващото тяхно управление на кабинета “Орешарски”, отново са спрени еврофондовете към България. Един месец по-късно започва скандал в МВР поради изтичане на информация за действията на полицията‚ ареста на висши служители на МВР и обвиненията на опозицията срещу министър Румен Петков за нерегламентирани контакти с престъпни групировки. Правителството е принудено да предприеме значителни промени в управлението. Опитите на опозицията да се възползва от проблемите на тройната коалиция и да предизвикат предсрочни парламентарни избори завършват с частичен успех. През април 2008 г. е поискан петият вот на недоверие за управляващите в Народното събрание. Съотношението на подадените гласове е 117 към 82 в полза на кабинета. ДПС застава твърдо зад правителството, а представителите на НДСВ гласуват „въздържал се“. Предупреждението от страна на втория коалиционен партньор и натискът за реформи от страна на Брюксел окончателно решават въпроса за кадровите промени. Сменени са министрите на отбраната, здравеопазването и МВР.

Румен Петков
снимка: БГНЕС

Въпреки всичките скандали, спрени фондове и масови протести, правителството на тройната коалиция остава непоклатимо до края на своя мандат, а след него започват масови разследвания, които водят до обвинения. Прокуратурата разследва лидера БСП и бивш премиер Сергей Станишев и председателят на ДАНС Петко Сертов за изчезване на секретни документи. Бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е арестуван през юни 2009 г., за посредничене при предлагането на подкуп. Срещу Нихат Кабил (министър на земеделието) Прокуратурата води проверки във връзка с неправомерно отпускане на 1,5 милиона лева на „Болгарпродукт“ АД и заради т.нар. „заменки“. Следващият министър на земеделието Валери Цветанов, заедно със Стефан Юруков (директор на ДФ „Земеделие“) са обвинени за 15 случая на неправомерни заменки на земеделски земи, частна държавна собственост. Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова е обвинена в присвояване на 11 милиона лева. Министрите на енергетиката Румен Овчаров, Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски са разследвани за проявена престъпна безстопанственост по отношение на сделките на НЕК за износ на електричество. На 1 април 2010 г. са арестувани Николай Цонев, бивш министър на отбраната, Тенчо Попов, бивш главен секретар на Министерството на финансите, и Петър Сантиров, съдия от Софийския градски съд, по обвинение за предложен подкуп на следовател, водещ разследване срещу Цонев за нанесени на държавата щети в размер на над 120 милиона лева.

снимка: БГНЕС

Управлението на Тройната коалиция, освен че остава в историята с редицата корупционни скандали и провал в политиката по европейско приобщаване, създава и много от известните политически фигури, които и до ден днешен са част от политиката или са били с ключови роли в последващи събития. Сред тях е Татяна Дончева, която от адвокат на силовата групировка “Мултигруп”, става заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България; Мая Манолова, която, освен като адвокат на дупнишките босове братя Галеви, се прочува и като вносител на поправката “Ванко-1”, с което се намаляват наказанията за някои случаи на склоняване към проституция и се намаляват присъдите на известни затворници, като Ванко 1 и Кондьо; Делян Пеевски, който е назначен от ДПС на поста зам.-министър на бедствията и авариите. Най-важният “плод”, който произлиза от Тройната коалиция е началото на взаимоизгодния съюз между БСП и ДПС, който по-късно ще прерастне в една нова двойна коалиция, с любезната подкрепа на един националистически “златен пръст”.

 

 


Share Follow