В първите минути на изборния в две секции в Смолян е прекъснало електричеството. Без ток за около 5 минути са били 22-а и 23-а секция в квартал Райково в областния град, но това не е попречило за откриване на изборния ден. Нормалното електрозахранване е възстановено. Начало на изборния ден в област Смолян е обявено във всичките 286 секции, съобщиха от Районната избирателна комисия. Според предварителните избирателни списъци, гласоподавателите в областта са 100 057, като електоратът в областта е намалял с над 6000 души спрямо предишните парламентарни избори през 2017 година. Общо 7 са секциите в болници в областта, включително и в отделенията за пациенти с коронавирус. Формирани са 9 подвижни секции за хора с увреждания и 7 за карантинирани. 16 секции са достъпни за избиратели със затруднения в придвижването и за хора със зрителни увреждания. Машинен вот е осигурен в 138 секции

снимка: БГНЕС

Коалиция сигнализира, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата.

Над 157 000 души са гласоподавателите в област Враца. От Районната избирателна комисия съобщиха, че е създадена организация за нормално протичане на изборите в условията на епидемична обстановка. Разкрити са 300 стационарни и 23 подвижни секции за хора с увреждания и още 7 подвижни секции – за поставени под карантина. Ще може да се гласува в 12 секции в здравни и социални заведения. От тях 5 са в Covid отделения и една във Врачанския затвор. В секционните комисии са ангажирани над 2500 души, каза Боряна Стаменова – председател на РИК-  Враца.

снимка: БГНЕС

Няма засилен трафик от Турция до Кърджали по редовните автобусни линии. Причината са наложените ограничения заради Covid-19, които в Турция се изразяват в пълен локдаун през почивните дни. Според местни жители това означава, че едва ли ще има масов поток от изселници. Причина за това са и скъпите PCR тестове и евтината турска лира. За изборите днес  няма принцип на уседналост, за разлика от евровота. Избирателите по списък в Кърджали са близо 270 000, но реално се очаква да гласуват 3 пъти по-малко.

В област Силистра ще се гласува в 221 секции, подвижните – за хора с увреждания са 6, за карантинирани или поставени под изолация, заради коронавируса също са образувани 9 мобилни секции. Според избирателните малко над 117 000 души имат право на глас в региона. Пряк ангажимент в охраната ще имат 230 служители на МВР. С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите ще се предават в спортния салон на Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра. За 4 места в парламента се борят 130 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети.

Безпроблемно започна изборният ден в община Казанлък. В 7.00 часа отвориха всичките 91 изборни секции на територията на града и населените места в община Казанлък. Една от тях е разположена в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски, такава има и в COVID отделението на болницата. Има 3 подвижни секции, като 1 от тях ще обслужва карантинираните на територията на общината, а другите две са предназначени за хора със затруднения при придвижването.

Изборният ден в Добрич започна нормално, гласува се в 132 избирателни секции, Сформирани са две подвижни избирателни кутии – една за граждани с трайни увреждания и една за хора под карантина заради COVID-19 и задължителна изолация. Допълнителни избирателни секции са разкрити в Дома за стари хора, Следствения арест и МБАЛ – Добрич за ковид отделението. В 125 секции в Добрич е възможно и машинно гласуване. На сайта на общината в рубриката „Актуални теми“, подлинк „Избори за народно събрание 2021“ е публикуван списък на избирателни секции, подходящи за гласуване от граждани със специфични потребности – трудно подвижни или с увредено зрение. Табели и знаци обозначават допълнителното предназначение на съответните избирателни секции, както и входовете на сградите с такива секции. Осигурен е също специализиран транспорт, който може да се заявява и днес, в деня на вота. Той ще обслужва трудно подвижни граждани, които желаят да гласуват в секция. Телефонните номера за заявка са: 058 600 416 и 058 601 203 от 7,00 до 19,00 часа. Заявка за транспорт може да се изпрати и на електронния адрес на официалната страница на общината. Право на глас в Добрич за днешните избори имат 82 622 избиратели.


Share Follow

Leave A Reply