Атлети от Северна Корея няма да участват на олимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат през лятото на 2021 г. Това заяви правителството на страната, цитирано от Би Би Си. В Северна Корея не отчитат положителни проби за COVID-19 от началото на пандемията. Според експерти обаче това е малко вероятно. В Пхенян преустановиха дори редките случаи на влизане в страната с въздушен и железопътен транспорт, предаде БТВ.

снимка: Ройтерс

Решението на Северна Корея означава край на надеждите на съседите им от Южна Корея за нова политическа стъпка към обединение. Преди дни се появи информация, че двете страни от полуострова може отново да участват в Игрите заедно.  През 2018 г. в Пьонгчанг двете Кореи имаха общ тим на Зимните олимпийски игри. Непосредствено преди и след това политическите лидери проведоха редица срещи, за да затоплят отношенията.

Северна Корея ще пропусне летни олимпийски игри за първи път от Сеул 1988. Тогава страната бойкотира форума заради Студената война. Начело на държавата продължава да е Корейската работническа партия, а нейн първи лидер от 2011 г. е Ким Чен-ун.  Северна Корея се превръща и в първата страна, която отказва участие на олимпийските игри в Токио. Те трябваше да се проведат през 2020 г., но заради пандемията от коронавирус бяха отменени с 12 месеца. Местният организационен комитет и Международният олимпийски комитет са категорични, че до ново отлагане или отмяна няма да се прибегне. Спортистите обаче ще трябва да спазват стриктно противоепидемични мерки, а фенове, дошли в Япония само за Игрите, няма да се допускат по трибуните.


Share Follow

Leave A Reply