Взехме решения за частично възстановяване на приственето обучение. Учениците от първи до четвърти клас се връщат в присъствено обучение от 12 април, плюс три от осемте от 5 до 12, ще започнем със 7.,8.,9., клас. Това каза образователния министър Красимир Вълчев по време на редовния брифинг на Щаба.

“След това от 26-и април предвид ситуацията се връщат в присъствено обучение 5., 9. и 12. клас. 12 клас завършват по-рано затова е важно те да се върнат от 26- ти април до 14 май. От 17 май ще се върнат учениците от 6. и 11 клас. Пак подчертвавам, че това е зависимо от мерките. Ситацита в системата на образованието е близо два пъти по-добра. По- малко болни и заразени учители и ученици. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на частичното присъствено обучвние. 500 учители са заразени към момента в учебната система. Правим допълнителни списъци за ваксиниране на учители, към момента ваксинираните в системата на образованието са 26%”, съобщи още Вълчев. По отношение на студентите ще се възстановят практическите занятия в университетите. Езиковите центрове за сега остават затвотрени, тъй като идеята на частичното връщане на ученците в училищата е да не се смесват класовете, а именно в центровете има такова смесване.

снимка: БГНЕС

Във връзка с искането на омбудсмана да бъдат отменени изпитите след четвърти и десети клас, Вълчев заяви, че изпитите са част от процеса на образование. Не трябва да отменяме изпитите, омбудсмана трябва да прави разлика между обществения интерсе и интереса на жалбоподателите” каза още Красимир Вълчев.


Share Follow

Leave A Reply