В Израел в 10 ч. местно време (7 ч. по Гринуич) прозвучаха сирени в памет на жертвите на Холокоста, предадоха Франс прес и ТАСС.

В продължение на две минути на територията на страната спря целият транспорт, хората излязоха от превозните средства и застанаха до тях със сведени глави. Минута мълчание отбелязаха и пешеходците, хората по магазини и офиси и учениците и студентите във всички учебни заведения, предава БТА.

Веднага след сирените в страната започнаха възпоменателни церемонии в памет на шестте милиона евреи, които са убити от нацисткия режим по време на Холокоста през Втората световна война.

В музейно-изследователския център “Яд Вашем” бяха положени венци през паметника на участниците във въстанието във Варшавското гето (19 април – 16 май 1943 г.), а в парламента започна церемония по прочитане на имената на евреи жертви на Холокоста.

Снощи в комплекса “Яд Вашем” в присъствие на държавното ръководство на Израел бяха запалени шест факли, символизиращи шестте милиона убити от нацистите евреи.


Share Follow

Leave A Reply