“Отчитаме първите крачки към края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта, но с явна и отчетлива тенденция. Това каза здравният министър проф. Ангелов по време на редовния брифинг на Щаба.

За денонощието новите случаи са 3 556. Направени са 17 713 теста, което означава, че процентът на заразените е 20.8 на сто. Оздравелите са 2 477, а починалите за последното денонощие – 116. Положителна тенденция има в Бургас, те вече вървят надолу по заболеваемост. В момента се говори за 880 за 14 дни. Това е една извюлвана победа за град Бургас. Здравният министър благодари на лекарите и на жителите на град Бургас, които се справиха с пандемията.

По темата за ваксината на AstraZeneca министър Ангелов обяви решението, взето на извънредно заседание на ваксинационния щаб в сряда. Властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. “Решението ни е идентично с това на други европейски държави”, подчерта Ангелов.
Здравният министър подчерта, че категорично не очаква покачване на случаите на COVID-19 след изборите. Представители на РЗИ са следили организацията – струпването на хора е било извън сградите, носели са се и маски. По отношение на големите магазини, Ангелов обясни, че няма да се направи изцяло това, което те искат. Най-вероятно ще бъдат заложени квадратни метри за човек. Заповед за разхлабване на мерките ще бъде разпространена по-късно днес.


Share Follow

Leave A Reply