Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги с цел склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, съобщиха от прокуратурата. “Групата е използвала пълната палитра от схемите за търговия. По делото са събрани голям обем от доказателства. Всички участници от групата са задържани, като присъдите им са потвърдени на две инстанции. За задържане на групата е съдействал свидетел, който е под защита”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика”, стана ясно от думите на Милева. Сред задържаните има лице с имунитет, кандидат за народен представител. Вторият учасник е лице, кандидат за евродепутат, бивш заместник кмет и настоящ общински съветник в община. Третият е човек със силни позиции в ромски квартал.

Престъпната група е действала от 6 февруари до 4 април. Действала е на територията на цялата страна. Структурата на групата е пирамидална. Организаторът е собственик на четири търговски дружества, стопанисвал е хотелски комплект, метан станция и кабелна телевизия. Той е поддържал връзка с лидер на политическа партия през мобилен телефон. Събрани са безспорни доказателства за конспиративната дейност.

„Говорим за 5 лица, които са били кандидати. Двама от тях са задържани за 72 часа. Един е с подписка. Останалите са потвърдени на втора инстанция“, каза Яна Кирова от СГП. Тя добави, че има запор на 250 000 лева.

„Първоначално делото е било водено от прокуратурата в Пловдив. Имало е три обвинения. След това са били събрани и данни за участието на лице с имунитет. Затова е изпратено до Софийска градска прокуратура“, каза говорителката на Софийска прокуратура.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 35“, добави Сийка Милева по отношение на схемата за купуване на гласове. “На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели”. По случая са иззети мобилни телефони, компютри и списъци. Извършват се експертизи.


Share Follow

Leave A Reply