Русия ще поиска 10 американски дипломати да напуснат страната в отговор на експулсирането на 10 руски дипломати от САЩ за предполагаема намеса в американските избори и други зловредни дейности, заяви днес на съвместна пресконференция със сръбския си колега Никола Селакович руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. “Десет дипломати бяха включени в списък, който ни бе предаден, с молба да напуснат САЩ. Ще отговорим на тази мярка огледално. Ще предложим също на десет дипломати от САЩ в Русия да напуснат нашата страна”, каза руският първи дипломат, цитиран от ТАСС.
“Ще ограничаваме и прекратяваме дейността на наша територия на американски фондове, американски неправителствени организации, които без да го крият, директно се намесват в нашия вътрешнополитически живот”, каза Лавров.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът допълни, че Москва обмисля и налагането на “болезнени” мерки срещу американския бизнес в Русия. “Много се говори за предложението (на американския президент) Джо Байдън за организиране на двустранна среща на върха”, каза Лавров и добави: “Отнасяме се към това позитивно, сега изучаваме различни аспекти на тази инициатива”. Юрий Ушаков, съветникът по външнополитическите въпроси на руския президент Владимир Путин, на среща с посланика на САЩ в Москва Джон Съливан му е препоръчал да замине за консултации във Вашингтон, допълни руският външен министър.


Share Follow

Leave A Reply