Аналогов парламент в цифрово време. Шоуто започна!

Ето че настъпи и момента за откриването на новото 44-то Народно събрание. Контрастните резултати от изборите само загатваха за това, което ни очаква в новия парламент, а заканите преди и след тях ни загатнаха и за живота му. По всичко личи, че той ще е с рекордно кратък срок на действие, за добро или за лошо. За сметка на това ще бъде изключително запомнящ се и колоритен. Откриването му беше само премиерата на това, което ни очаква.

снимка: БГНЕС

Шоуто започна!

Това е най-точното определение за това, което ни чака в този парламент. Новите депутати започнаха да ни забавляват още преди откриването му. Звучната коалиция “Изправи се. Мутри вън!” бе на косъм от разпадане и все още е. И това най-вече заради очевидно приказливия адвокат Хаджигенов. Търканията в коалицията и съставът й ни показаха, че тя едва ли ще изкара до края на този парламент и едва ли ще влезе в нов такъв. Очевидно “новите лица” на протестите, които ще ни представляват са услужливо забравени стари с дългогодишни мечти да се завърнат в заветната сграда. Е, мечтата им се сбъдна, завърнаха се в старата сграда на парламента, която те- “новите лица” отлично я познават.

снимка: БГНЕС

Другите наистина нови от “Има такъв народ” зададоха курса на своето поведение още преди да влязат в парламента- агресивно и на контра. Техният лидер очевидно няма да е Станислав Трифонов, или поне ще е лидер в сянка като Ахмед Доган. Тошко Йорданов е единственият човек, който говори от тази партия. И първото нещо, което направи като нов парламентарен лидер е да заплаши журналист с Крумови закони за рязане на крайници, след неволен лапсус в жив ефир.

снимка: БГНЕС

С това пътуването ни назад във времето започна. От закани за средновековни закани, през нови спасители и месии, та до стария парламент, който ни върна в миналия век. И по-точно ни върна в една позабравена аналогова ера, на гласуване и броене с вдигане на ръце, както и на проверка на присъстващите по име. Пътешествието ни във времето бе съпроводено от симпатичната Мика Зайкова, която освен всичко ни зададе и тона на този парламент- всички срещу ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

Очевидно омразата и желанието за унищожение на първата политическа сила ще е водеща в новия парламент. Тон за тази омраза даде и президентът Радев, който е известен точно с това в последните години. Може би и това ще е единствената функция на това Народно събрание в краткото му съществуване, което предвеща самия крумов законодател Тошко Йорданов. За нас българите остава обаче питането, дали освен поглед към миналото, омраза и желание за отмъщение, ще видим нещо градивно с мисъл за бъдещето от нашите нови избранници?

Идва ли мащабна война в Украйна?

Недалеч от българската действителност се случва нещо много притеснително. Тлеещият конфликт между Русия и Украйна в Донбас и Луганск е на път да се превърне в открита братоубийствена война. Напрежението през тази седмица ескалира до такава степен, че американският президент Джо Байдън пожела среща с руския президент Владимир Путин.

Русия струпва хиляди войскови единици по границите със съседна Украйна, след като президентът на Украйна и бивш шоумен, по подобие на нашия Станислав Трифонов, заяви, че иска страната му да стане член на НАТО. Смелият, но непремерен ход на Владимир Зеленски, очевидно раздразни руснаците и те решиха да се подготвят за това, което умеят най-добре- да окупират съседна страна.

Амбицията на Украйна да води независима вътрешна и външна политика се сблъсква с геополитическата доктрина на “дядо Иван”, който иска да оказва пълен контрол на страните по западната си граница. А Западът е поставен за пореден път до стената и трябва да реши- дали да отстоява интересите си и да допусне нова кръвопролитна война в Европа, или да отстъпи пред амбициите на Русия, за която човешкият живот и правата и свободите на Украйна са без значение пред голямата идея.

 


Share Follow

Leave A Reply