Започнаха консултациите за сформиране на нов кабинет, който да управлява държавата в следващите 4 години. Тези срещи трябва спешно да произведат новото правителство на България, което ще има тежката задача да продължи борбата с пандемията и последиците от нея. Това правителство трябва да поеме отговорната задача час по-скоро и да не се губи ценно време с нови избори. Въпреки това изглежда, че консултациите  ще са трудни и по-скоро неуспешни.

Едни консултации с много неизвестни и малко известни. Ще започнем с известните ни неща. Първо в парламента имаме широка коалиция от над 160 депутати, която условно можем да наречем коалиция “Анти-ГЕРБ”. Единственото нещо, което обединява тази коалиция е общата им омраза към бившите управляващи и желанието им те да седят далеч от властта, въпреки поредното спечелване на избори.

Очевидно омразата и желанието за мъст се оказват добър фактор за обединение в българската политическа реалност. Въпросът е –  дали има нещо повече в това парламентарно мнозинство? Дали е възможно то да възпроизведе и нещо градивно, защото в крайна сметка народните представители са изпратени в парламента от гражданите, за да работят за тях и да им направят живота по-добър, а не да го използват за лична саморазправа.

снимка: БГНЕС

Другото ясно при тези консултации на “Дондуков” 2 е, че основната роля в този парламент ще играе втората политическа сила “Има такъв народ” и нейните лидери Станислав Трифонов и Тошко Йорданов. Всички политически партии без изключение заявиха желание да подкрепят бившите шоумени и настоящи политици за бъдещ техен кабинет, в името на това в България да има спокойствие и работещ редовен кабинет.

снимка: БГНЕС

Какви са обаче вариантите пред г-н Трифонов и компания?

За момента идеите, плановете и вижданията на партия “Има такъв народ” са пълна мистерия, каквато беше и предизборната им кампания. Този съспенс трябва да приключи час по-скоро, защото политиката не е шоу и в нея се цени прозрачността и предвидимостта. Това очакват и избирателите, и бизнеса, и западните ни партньори.

И, въпреки че от г-н Станислав Трифонов и г-н Тошко Йорданов може да се очаква всичко, вариантите пред тях са малко и те няма как да ги заобиколят. Ето ги и тях:

1.Незабавно създаване на ново правителство с премиер г-н Трифонов и поемане на пълна отговорност за бъдещето на държавата и справянето с последиците от пандемията.

снимка: БГНЕС

На всички е ясно, че това е възможно по два начина. Или чрез широкото мнозинство от парламентарната коалиция “Анти-ГЕРБ”, или чрез самата партия ГЕРБ, която също заяви желание за подкрепа. Никоя друга политическа сила до този момент в 32 годишната ни демократична история не е имала такъв широк избор от коалиционни партньори.

снимка: БГНЕС

2. Отказ от поемане на отговорност поради недоволство от избранниците на народа в парламента и нежелание за коалиране с тях. Нови избори.

Респективно това ще доведе до нови избори, които ще възпроизведат сходно разпределение в Народното събрание. Страната ще загуби няколко ценни месеци в хаос и нестабилност, за да се стигне до същата патова ситуация отново в ръцете на г-н Трифонов.

снимка: “Няма такава държава”

По-вероятният ход на депутатите от “Има такъв народ” е отказа от поемане на отговорност за съставяне на правителство в този парламент и явяване на нови избори. Този ход ще бъде с надеждата, че в следващия парламент партията на г-н Трифонов ще има още повече депутати. Подобен хазартен ход обаче е нож с две остриета, защото може да се постигне мобилизация в редиците на системните партии ГЕРБ, БСП и ДПС и те да постигнат по-висок резултат за сметка на ИТН.

Едно е сигурно- г-н Трифонов и партия “Има такъв народ” са нагърбени с огромна отговорност, която вероятно дори самите те не са очаквали. Времето лети, българите чакат, а градивно решение трябва да се вземе. Какво ще бъде то? Много скоро ще разберем.


Share Follow

Leave A Reply