Част от “новите-стари”, на които гражданите възлагат надежди, си вкарва лобистки и “облечени” в демокрация закони в парламента. Тези, които милеят и говорят за демокрация, съвсем не разбират от нея. Ще цитирам Проф. Георги Карасимеонов, който е политолог, бивш ръководител на катедра „Политология“ в Софийския университет: „новата звезда“ на българския политически небосклон, познат като Слави, показа няколко седмици след изборите какъв политик ще бъде . Първо, напълно затворен в собствения си и скрит от хората офис и безмълвен пред българските избиратели и граждани. Второ , авторитарен тип, забранил на своите депутати да си отварят устата без негово разрешение, а този, който беше упълномощил да говори от негово име, се изявяваше с няколко изречения, по същество нищо не казвайки.

Трето, когато реши да се обади, го правеше по фейсбук с пет фрази , напълно пренебрегвайки нормалните норми на публична комуникация с гражданите изпратили го в парламента и чакащи от него яснота по политиката му и намеренията му. Четвърто, когато реши да предложи кандидат за премиер, го избра по професия шахматист и некомпетентен в държавните дела. Пето, когато реши да върне мандата, го обясни с пет изречения от някаква тъмна стаичка, пак по фейсбук без журналисти и с изключително „убедителни аргументи“. Това ли е алтернативата , която искаха протестиращите, това ли е промяната, която искахме, това ли е модерната демокрация???

снимка: “Няма такава държава”

За изключителна “демокрация” се смята президент да бъде избиран от състав на ЦИК, който е назначен от президента, промяна, предложена от “Има такъв народ”. Ако следваме логиката, след два месеца ще има избори с нови хора на позиции на членове и председател на ЦИК, които трябва да бъдат назначени 20 дни след обнародването на промените в Държавен вестник. И за същия този период трябва да се осигурят машини за гласуване във всички секции. И това, след като бъде назначен състав на ЦИК, тогава да се търси вариант за получаване на нужния брой машини и то не само в България, а и в чужбина.

Новите изборни правила трябва да осигурят прозрачност, която обаче за този кратък срок е невъзможна. Всичко това предвещава провал, хаос и вероятно анулиране на изборния ден. Може би този маратон  е “промяната”, за която се говори от една година.


Share Follow

Leave A Reply