Защо президентът се бави?

Измина близо един месец от провеждането на редовните парламентарни избори, а правителство все още няма. И най-вероятно няма и да има, освен ако БСП не ни изненадат с поредната безпринципна коалиция. Нещо, което са доказали, че са способни да правят. Това, което изумява обаче е умишленото бавене на процесите от страна на държавния глава.

снимка: БГНЕС

За човек, който през зимата се оплакваше от управляващите, че бавят слизането си от власт и искаше избори час по-скоро, Румен Радев в момента прави точно обратното. Радев, като пръв  противник на кабинета “Борисов 3”, като остър критик на мерките срещу коронавируса от кабинета (въпреки че от начало отричаше изобщо пандемията), сега държи правителството в оставка цял месец. Какво всъщност цели президента с всичкото това умишлено забавяне?

Очевидно, една от основните причини не е да даде време на мандатоносителите за дебати и опити за коалиция, както той го описва. Зад неговите маневри се цели нещо много просто – да остави сегашния парламент действащ максимално дълго, за да може да се промени изборния кодекс по негов вкус или по вкус на негови бъдещи поддръжници, защото предстоят и президентски избори. Тези промени вече започнаха да се случват.

Кого облагодетелстват промените в Изборния кодекс?

Първата промяна е машинното гласуване – практика, която е изпробвана и отхвърлена от целия демократичен свят, но ние очевидно ще вземем пример от Венецуела за провеждане на “честни” избори. Диктатурата на Мадуро е единствената страна, в която все още се налага с пълна сила машинното гласуване. И какво правим, ако пак се случи дефект в системата като при предходните избори във Велико Търново? Нима цяла област ще бъде оставена без право на вот? Това ли са честни избори?

Втората промяна, която е повече от скандална, е промяната в правилата за отваряне на секции извън ЕС. Зад идеята да се даде шанс на повече български мигранти да се включат в решаването на съдбата на България, всъщност Христо Иванов, Мая Манолова, Тошко Йорданов, Мустафа Карадайъ и компания гласят бетониране на ДПС в бъдещия парламент като незаобиколим фактор.

снимка: БГНЕС

Всъщност, най-много желаещи за гласуване извън България има в Турция. Притежателите на български паспорти там освен че масово не знаят български, не знаят и изобщо какво се случва в България. Точно тези хора ходят и гласуват под строй за ДПС и на педходните избори имахме яркото доказателство за това. Куриозният случай на изборите, при който цял квартал на град Чорлу зачеркна номер 10, вместо номер 9 на ДПС, заради грешка в техния инструктаж, доказа, че гласуването в Турция до голяма степен е нагласено и без свободен избор. Сега Югоизточната ни съседка ще има шанс да повтори това с десеторно повече секции, а ДПС отново ще се превърне в първа сила зад граница.

И всичко това идва от хората, които се определят за демократи и европейци. Хора, които протестираха под прозорците на Доган край Росенец цяло лято, сега помагат на същия този Доган по най-услуживия възможен начин. “Борците” срещу статуквото направиха мечешка услуга на статуквото с любезната подкрепа на новия месия Станислав Трифонов и неговата партия. Борците за честни избори за краткия живот на този обречен парламент решиха единствено бъдещите избори да бъдат “честни” по венецуелски със солена щипка гласове от Турция.

 


Share Follow

Leave A Reply