Година на изборите. Така можем да определим 2021 г. За добро или за лошо, тази година ще ходим най-вероятно цели четири пъти до урните. Веднъж вече го направихме за редовните парламентарни избори. Втори път се очертава да го направим през лятото, когато очевидно ще има нови парламентарни избори, заради нежеланието на ИТН да състави правителство. Третият път ще бъде през есента, когато ще видим поредните важни избори- този път за президент на страната. Шансът да се стигне до балотаж е голям, което автоматично ще ни доведе до четвърто ходене до урните.

снимка: БГНЕС

И въпреки, че вниманието в момента е насочено към ситуацията в парламента, то със сигурност в партиите се замислят и в бъдеще за есента на 2021 г. БСП няма избор. Техният кандидат за президент трябва да бъде Румен Радев, ако искат изобщо да имат някакъв шанс да се съживят след поредния тотален крах. Партията- столетница до толкова е зависима от фигурата на Румен Радев, че направо се обезличи в сянката му. ДПС както винаги при президентски избори ще търси кого да подкрепи, срещу нещо в замяна. Втората по сила партия “Има такъв народ” най-вероятно ще ни остави в неведение, както винаги прави. 

Така остава въпросът кого ще издигне най-голямата партия ГЕРБ за свой кандидат?

Със сигурност това е въпрос, върху който лидерът на партията Бойко Борисов вече размишлява. Особено след последният очевидно грешен избор за кандидат в лицето на Цецка Цачева. Тази стратегическа грешка спомогна със сигурност за победата на Румен Радев, която при по-подходящ избор нямаше да е толкова ясна.

снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX ©

Всъщност отговор на въпроса кой ще е кандидат за президент на ГЕРБ, може би вече имаме. Той ни беше представен съвсем наскоро- Даниел Митов. Името му нашумя отново след кандидатурата му за министър-председател в нереализираното проекто-правителство на ГЕРБ с първия мандат, връчен от Радев.

Даниел Митов
снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ чудесно осъзнаваше, че това правителство е обречено и няма как да се събере необходимото мнозинство. Вевроятно в това връчване на мандат Борисов е видял чудесна възможност да представи евентуалния бъдещ кандидат за президент на партията. Името на Даниел Митов бе водещо в медиите близо две седмици, а от ГЕРБ имаха прекрасната възможност да си направят едно лично социологическо проучване за реакциите към неговата личност. Както от България, така и от чужбина.

Даниел Митов покрива необходимите изисквания за президент, освен като възраст и визия, и като професионален път.  Това го прави изключително подходяща кандидатура, върху която Борисов и ГЕРБ няма как да не размислят. Министерството на въшните работи, в което той бе министър близо 3 години, е чудесна школа за бъдеще като кандидат-президент. Нещо повече, Митов пасва и идеологически на визията за десен президент, издигнат от партия, член на ЕНП. Неговият политически път е тясно свързан с Евроатлантизма и десните идеи.

Политическата му кариера е стартирана от бившия министър-председател Иван Костов и неговата партия ДСБ, където по-късно става дори заместник-председател. Още една стратегическа причина Борисов да го издигне, като опит за търсене на общ език с Демократична България, които въпреки, че се определят като дясни, се обявили ГЕРБ за най-големия си враг. Факт, който дори от ЕНП не могат да си обяснят.

Основната причина обаче за евентуалното му издигане като президент би била наскорошната му конфронтация с Румен Радев. Заформи се скандал, при който Радев отказа да назначи Митов за посланик в Украйна. Факт, който ни доказа две очевидни неща. Едното е, че Румен Радев е проруски президент, а другото, че Даниел Митов е пронатовски настроен и очевидно е голяма пречка неговото назначаване в конфликтна Украйна.

Ако тези предположения се окажат вярни, наесен можем да видим един интересен сблъсък между две силни противоположности. От едната страна досегашният президент Румен Радев- ярък изразител на руските интереси в България и фаворит на всички “БКП носталгици” в страната. От друга младият дипломат Даниел Митов- изразител на проевропейските и евроатлантически интереси, с последователен политически път в дясното пространство и добре разпонат от партньорите на страната ни. При един евентуален балотаж между двамата, партии като ДБ и ИТН ще бъдат поставени в неудобната за тях позиция да избират между Европа и Русия.


Share Follow

Leave A Reply