45-ят парламент ще е рекордьор по най-кратък живот. В най-добрия случай ще се запише в историята като Парламент за един месец. Рекордите не свършват дотук обаче. Това Народно събрание може да се похвали с най-високите децибели в пленарната зала. Най-скоростно “изтърбушване” на Изборния кодекс. Най-нарушавалото правилника за дейността си. Най-популисткото – приемало закони в последния момент, на първо четене, без шанс за окончателно въвеждане, но за сметка на това ощетяващо бюджета до безумие.

И ако беше с живот от 4 години – да мине номерът. Но с ясното съзнание, по инициатива на така наречените партии на промяната, не се отказаха от неуспешните опити да променят пенсии, да намаляват партийни субсидии, да редуцират депутатски заплати. Резултатът – едно на нула за така наречените партии на статуквото. Изборният кодекс отива в Конституционния съд. ГЕРБ мотивирано потърсиха съдиите като арбитър. Изцяло машинно гласуване, правила за избор на нова ЦИК, неясни насоки за мажоритарен вот при редовни избори… Да се упражняваш върху един от най-важните закони, без да отчиташ хаосa от последствията си е кощунство. Залагаш бомба със закъснител. Оставяш отворена врата за касиране на вота.

снимка: БГНЕС

А вотът ще е предсрочен. Най-вероятно на 11. юли. Така реши президентът. Защо…не стана ясно. Резултатът от вота би повторил резултата от 4. април, твърдят анализатори. Вероятността да няма стабилен кабинет и в рамките на следващия парламент не е малка. Вероятността партиите вътре да са същите, със същия резултат- също.

снимка: БГНЕС

А ролята на Президента – тя може би да се сведе до “областен управител”, допусна тази седмица Десислава Атанасова от ГЕРБ. А защо не и на наблюдател с функции на поощрител на популизма, политическата криза и площадните депутати.


Share Follow

Leave A Reply