Израелската полиция щурмува Храмовия хълм в Източен Йерусалим, край Купола нa Скалата. Това стана след среднощни сблъсъци с палестински демонстранти, в навечерието на планиран традиционен марш на твърдолинейни израелски националисти в Стария град.

Снимка: БГНЕС

Палестинският червен полумесец съобщава за 180 ранени души само през тази нощ, като 50 от тях са били хоспитализирани. Сблъсъкът е станал в Източен Ерусалим и отбелязва най-масовите протестни прояви и ескалиране на напрежението в Свещения град от години насам, пише вестник „Гардиън“.

Снимка: БГНЕС

Конфронтациите са продължили до сутринта, когато полицията е пристъпила към джамията „Ал-Акса“, третото най-свещено място за мюсюлманите. Органите на реда стреляли т. нар. зашематяващи гранати по протестиращите около нея. Полицията публикува видеозаписи от охранителните камери в Стария град и показва как палестинци замерят бяла кола с камъни, след което шофьорът дава на заден ход и блъска един от демонстрантите. Мъжът се изправя и след това бяга накуцвайки, докато през това време идва въоръжен полицай, който се втурнал да защити шофьора на автомобила, за когото се смята, че е евреин. Демонстрантите през това време не спират да замерят колата.


Share Follow

Leave A Reply