Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че блокът е „на път“ да въведе своята система от зелени паспорти до юни, пише европейската редакция на Politico. Представители на ЕС се надяват схемата да стимулира туризма, тъй като пандемията от коронавируса отшумява, като предлага стандартен сертификат, удостоверяващ ваксинациите, тестовете или миналите инфекции. Правната и техническа работа по зеления сертификат „е в ход, за да може системата да заработи през юни“, каза фон дер Лайен. Що се отнася до осигуряването на сделка между политиците от ЕС за паспортите, фон дер Лайен каза, че „можем реално да се стремим да имаме политическо споразумение до края на този месец“.

снимка: БГНЕС

Тази цел изглежда амбициозна, тъй като разговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС далеч не са ясни. Парламентът настоява, че сертификатите трябва да се използват за отпадане на по-нататъшни ограничения, като карантини – което трудно ще бъде прието от Съвета, тъй като страните от ЕС предупреждават, че трябва да запазят възможностите си отворени, в случай че се появят нови заплахи за здравето. Парламентът също така призова за безплатно тестване на коронавирус като част от всяка сделкаПреговарящите от Съвета и Парламента започнаха преговори по паспортите по-рано миналата седмица, а втората среща трябва да се проведе до петък.Хърватският министър-председател Андрей Пленкович, чиято икономика разчита много на туризма, заяви пред Politico в Порто, че има „общ консенсус“, че преговорите трябва да се ускорят. Но той призна, че е „трудно да бъдеш уверен във времето“ на преговорите.ЕС се стреми рамката да влезе в сила до 21 юни, но това „не е обещание“, според холандския премиер Марк Рюте.

снимка: БГНЕС

„Това е целева дата, в зависимост от това как протича европейският дебат“, каза той. Европейските лидери ще обсъдят пропуските отново на среща на 25 май.Няколко държави, включително Австрия, вече взеха нещата в свои ръце с пускането на национален пропуск. Ако няма напредък в целия ЕС, страните могат да сключат двустранни сделки, каза австрийският канцлер Себастиан Курц. Но той добави, че дори страни, които са изразили опасения относно схемата, са подложени на натиск да рестартират пътуванията.„По света няма само политици, слава Богу, има население и населението … е нетърпеливо: Хората искат да пътуват отново, искат да имат възможност да отидат отново на почивка“, каза той.


Share Follow

Leave A Reply