Изминалата седмица беляза нов връх в покачването на политическото напрежение. Причината е нов скандал – този с подслушването на политици. Въпреки че Специализираният наказателен съд официално съобщи, че не е имало подслушване, редица политици, включително и служебният министър на вътрешните работи, твърдят, че са били подслушвани политически лица от опозицията и протестите.
Кратка ретроспекция на скандала показва, че първият, който “подхвърли” темата беше ген. Атанасов от “Демократична България”.

Снимка: БГНЕС

От него я пое – Бойко Рашков, който надгради “играта” на Атанасов с твърдението, че е бил подслушван и служебният премиер Стефан Янев. Сменен беше директорът на Дирекция “Вътрешна сигурност” Стефан Банков, който, от своя страна, заяви, че Бойко Рашков няма достъп до квалифицирана информация и не би следвало да знае дали е имало или не подслушване на политически лица. В “играта” се включи и Николай Хаджигенов, който дори се нае да каже колко точно лица са били подслушвани. Според информацията, с която той разполага, те са 82-ма.

Снимка: БГНЕС

След него топката бе прехвърлена на отец Дионисий, които с групата си от протестиращи, блокира кръстовището на булевардите “Черни връх” и “Никола Вапцаров” при сградата на ДАНС, като, както се вижда от приложения кадър, няколкото протестиращи дори спряха движението на градския транспорт в тази посока и създадоха хаос за прибиращите се от работа хора по това време. Забележете, събитието на отец Дионисий беше обявено като “обсада и влизане в ДАНС със съдействието на МВР”. Не без “съдействието на МВР” беше освободен и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Все още няма категорични доказателства дали някой е бил подслушван, но не можем да не отбележим, че основните лица, които “играят” с този скандал, не са спирали да бъдат в предизборна кампания поне от миналото лято, а някои дори от избора на нов главен прокурор в началото на миналата година. А стилът на подхвърляне на топката и лицата, които участват в играта, на този етап са доста разпознаваеми.

снимка: БГНЕС

Пропорционално с разрастването на скандала с подслушването, се увеличава и обхватът на рокадите, които прави новото служебно правителство. Едва в третата си седмица министрите не само иззеха ролята на разследващи органи, но и отстраниха редица лица на ключови държавни длъжности по начин, който е неприемлив дори за осъдени престъпници. В четвъртък вече бившият директор на Дирекция “Вътрешна сигурност” заяви на брифинг пред медиите, че над него и негови колеги е бил оказан “безпрецедентен натиск” от страна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

снимка: БГНЕС

Явно този маниер на безобразничене, по който тези хора биват изхвърляни от работните си места без обосновани мотиви и биват очерняни без тежестта на каквито и да е било доказателства, не представлява проблем нито за президента, нито за по-голямата част от партиите в България. Все пак той е в унисон с новоналожената тенденция за повратно разбиране на политиката, при която тя се разбира единствено в своя полза. Очевидно новите министрите не си дават сметка, че служебното правителство е служебно, защото е служебно избрано, а не защото служи на някого. И, едва ли тези хора, които в голямата си част са високообразовани експерти, са си представяли, че ще служат на държавата си по този начин и че ще работят основно за преизбирането на един президент и кръга на партиите в обкръжението му…

Снимка: БГНЕС

Същевременно партиите и коалициите, които ще се явят на прдстоящия вот, се регистрираха в ЦИК. На фона на тенденцията за обединение – поне за изборите, ясно се очертаха контурите на зараждащо се ново, женско противопоставяне в лявото пространство на българската политическа сцена. След като Нинова безуспешно се опита да привлече Татяна Дончева в новата лява коалиция. Мая Манолова и “Движение 21” на Дончева останаха заедно поне за сега в рамките на “Изправи се! Мутри вън!”. Струва ми се, че в един бъдещ парламент такова ярко женско неразбирателство в ляво би било единствено в минус за всяка една от страните и прилежащите им партии.


Share Follow

Leave A Reply