Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира предложението на ВСС за превръщането на районни съдилища в териториални поделения. Според нея това засяга 57 общини и 480 хил. души. “На практика означава затрудняване на достъпа на тези хора до правораздаване”, заяви още Корнелия Нинова. Тя даде пример с райони като Кърджали, Смолян, Видин и Враца. “Това предложение е нескопосано и ненавременно. Най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона”, изтъкна още лидерът на БСП. Според нея не може такава реформа да се направи и доведе докрай без парламент.

“Съгласни сме, че промяна трябва да се прави и последните 4 години нашата политика е насочена към това да се правят промени, но промяна, която ще доведе до по-добро, която ще облекчи живота на хората. Точно тази промяна усложнява живота им. Наши хора се включват в протестите в цялата страна, за да се спре това нещо, да се изчака действащ парламент. Да се води разумен разговор. Това решение не може да бъде бюрократично и стъпило на статистика. То е политическо решение, а в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива”, коментира Корнелия Нинова.

Тя обяви още, че служебният министър Янаки Стоилов няма правомощия за вземане на такива решения и той също е на мнение, че подобна реформа не трябва да се допуска.


Share Follow

Leave A Reply