Отпускат държавна помощ от 16,491 млн. лв на туроператорите, за да могат да покрият задълженията си заради неосъществени почивки. Това обяви зам.-министърът на туризма Даниела Стоева. Според нея това ще даде сигурност както на бизнеса, така и на хората, отменили своите пътувания.

„С тази финансова помощ тези пари ще се върнат при потребителите и ще влязат отново в потребление. Това е втора част от планираните 56 млн. лв. Първата част беше изплатена. Тя беше от порядъка на 4% от оборота на компаниите. Сумата ще бъде преразпределена между компаниите, които все още дължат пари – тя ще е в размер на не повече от 15% от годишния оборот за 2019 г., но и не по-голяма от дължимите суми”, поясни Стоева. “Системата за кандидатстване стартира от 1 юли, а самото изплащане ще бъде края на месеца. Според изчисления на Министерството на туризма тази сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

снимка: БГНЕС

Припомняме, че помощта от 56 млн. лв беше отпусната от Министерството на туризма, за да подпомогне туристическите оператори и туристическите агенти, засегнати от последиците от COVID-19. Помощта е в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.


Share Follow

Leave A Reply