Над 30 часа продължава спасително-издирвателната операция в Черно море. Малко след полунощ в сряда изтребител МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите при учение край Шабла. Информацията до момента е, че са открити отломки от самолета, но засега няма следа от пилота – майор Валентин Терзиев. Към мястото на учението по спешност вчера заминаха премиерът Стефан Янев и военният министър Георги Панайотов. Специална комисия изяснява причините за катастрофата.
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че майор Терзиев не е катапултирал. Той е обучен и не е докладвал катапултиране“, уточни той и потвърди, че жилетката на пилота е намерена. По думите му търсененто продължава със всички налични средства в момента се обследва морското дъно. Министърът на отбраната обясни, че конкретният изтребител МиГ-29 е бил в рамките на така наречения си жизнен цикъл, който изтича след около 8-9 години. „Изтребителят е бил поддържан и технически изправен към момента на изпълняването на задачата. Самолетите са поддържани на практика от производителя“, допълни Георги Панайотов.

снимка: БГНЕС

По думите му са много малко българските мъже, които са способни на такава откровеност. „Трагедия е това, което случи, но военни в мирно време загиват, защото професията е с висока степен на риск. Такива трагични инциденти се случват както в българската, така и в чужди армии. Професията войник е с висока степен на риск“, каза още министърът на отбраната.


Share Follow

Leave A Reply