“Германия планира да отмени предупрежденията за туристически пътувания до дестинации, смятани за високорискови, що се отнася до коронавируса”, заяви външният министър Хайко Маас, цитиран от ДПА. Това ще важи от 1 юли за райони, в които новозаразените на седмична база не надхвърлят 200 души на 100 000. Предупрежденията за пътувания на германските власти бяха въведени преди повече от една година, отбелязва Франс прес.

снимка: БГНЕС

“Можем да премахнем предупреждението за пътуване в рискови зони, където показателят за разпространение на вируса е по-малък от 200 на седмична база. Тази мярка ще се прилага от 1 юли и за целия свят”, съобщи германският външен министър Хайко Маас. “На много места броят на заразените спада и все повече граждани са ваксинирани. След дълги месеци на локдаун можем да очакваме повече нормалност и това включва пътуванията”, посочи в изявление Маас, цитиран от Ройтерс.

снимка: БГНЕС

За държавите членки на Европейския съюз, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които вече не са категоризирани като рискови зони, предупреждението за пътуване на германското външно министерство ще съдържа в бъдеще единствено формулировката, че се изисква “особена предпазливост”.

снимка: БГНЕС

По-рано германският институт “Роберт Кох” извади от списъка си на рискови дестинации във връзка с коронавируса няколко страни и района, включително САЩ, Канада, Швейцария, Австрия и някои части на Гърция. Германската асоциация за въздушен транспорт (BDL) вече обяви, че от следващия месец пътниците ще могат да летят до 217 европейски дестинации в 38 държави, почти както през 2019 г. преди появата на пандемията. Предупрежденията, придружени от ограничения, обаче остават в сила за страни с все още високи нива на инфекции или широко разпространение на варианти на вируса, като Великобритания или Индия.


Share Follow

Leave A Reply