Биткойнът поскъпва към двуседмично връх от близо 40 000 долара, след като уикенда шефът на “Тесла” Илон Мъск написа поредно съобещение в Туитър, в което оказа подкрепа за водещата криптовалута, предаде БНР.

снимка: БГНЕС

Мъск посочи, че неговата компанията е продавала около 10% от активите си в биткойн, “за да тества пазара”, като в същото време отбеляза, че Tesla ще поднови трансациите с основната цифрова валута при покупките на произвежданите от нея електромобили, когато има потвърждение, че 50% от енергията, използване при добиването на най-популярната криптовалута, е доставена от чисти енергийни източници.

снимка: БГНЕС

След това негово изявление биткойнът поскъпна с близо 10% в неделя, доближавайки нивото от 40 000 щатски долара. В началото на търговията в понеделник основната криптовалута поскъпва с нови около 1,5% към 39 838 долара. Движението на най-популярната цифрова валута биткойна през последните месеци е доста зависимо от изразяваните от Илон Мъск мнения, откакто Tesla обяви в началото на годината, че е закупила биткойни на стойност 1,5 млрд. долара и след това обяви, че ще позволи покупките на произвежданите от нея електромобили с биткойни. След това обаче Мъск заяви, че производителят на електрически автомобили няма да приема биткойни като средство за разплащане поради опасения относно факта, че добивът на криптовалутата изисква голямо потребление на енергия и допринася за изменението на климата.


Share Follow

Leave A Reply