Дания отмени правилата за задължително носене на маски на почти всички обществени места, съобщи БТА. Правителството и повечето парламентарни партии се споразумяха да отменят правилата, които бяха в сила от месеци.

снимка: БГНЕС

Сега от датчаните ще се изисква да носят маска само в обществения транспорт и то когато пътуват прави. Задължението за носене на маски ще отпадне напълно на 1 септември. Датските власти постепенно облекчават антиковидните ограничения от пролетта, а почти всички сфери на обществения живот отново се отварят, с изключение на нощните клубове, които ще подновят работа през септември.

Снимка: БГНЕС

Броят на новозаразените в Дания обаче леко се повиши с разхлабването на мерките, но впоследствие отново отбеляза спад, като вчера бяха регистрирани едва 315 новозаразени, което е най-малък показател от февруари насам. Според последни данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Дания новозаразените са средно 215 на 100 000 жители през последните 2 седмици, което е най-висок подобен показател сред страните от Европейското икономическо пространство.

 


Share Follow

Leave A Reply