Министерството на външните работи на Дания привика посланика на Москва в Копенхаген заради нарушения от страна на самолетите на ВВС на Русия на границите на страната, предава РИА Новости. „За щастие, това е един от онези редки случаи, когато се считам за задължен да призова посланика. Това е сериозна и недвусмислена дипломатическа стъпка.

снимка: БГНЕС

На руския посланик беше ясно подчертано, че подобни провокативни полети трябва да бъдат преустановени“, заяви датският външен министър Йепе Кофода. Според него тези действия на Руската федерация ще бъдат обект на обсъждане със съюзниците на предстоящата среща на върха на НАТО. „Фактът, че руските изтребители два пъти са нарушили въздушното пространство на Дания, е сериозно и неприемливо потъпкване на всички приложими международни норми и правила за военната авиация“, допълни министърът.

снимка: БГНЕС

По-рано датското министерство на отбраната съобщи, че руските самолети са нарушили въздушното пространство на страната в района на остров Борнхолм два пъти на 11 юни. Москва многократно е заявявала, че всички полети на руски самолети са били и се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се нарушават границите на други държави.


Share Follow

Leave A Reply